Atasamentul copiilor fata de animale

Atasamentul copiilor fata de animale: un animal de companie pentru un copil poate insemna mai mult decat un prieten si prezinta nenumarate beneficii in dezvoltarea social-emotionala a acestuia.

Printre beneficii putem enumera:

Responsabilitatea -Atat implicarea in alegerea animalului cat si hranirea, educarea, plimbarea si igienizarea acestuia il pot ajuta pe copil sa devina responsabil.

Dezvoltarea empatiei – Mai exact, dezvolta abilitatea copilului de a intelege ceea ce simt cei din jur. Relatia dintre copil si animalul de companie este bazata pe comunicarea nonverbala care il va ajuta sa isi imbunatateasca inteligenta emotionala invatand totodata sa devina mai empatic prin recunoasterea nevoilor si emotiilor pe care animalul sau le simte.

Suport emotional – Un animal de companie ii poate acorda copilului un sentiment de securitate si il poate distrage de la anumite stari negative prin care poate trece, copiii devin astfel mai bine dispusi si mai calmi.

Dezvoltarea stimei de sine – Stima de sine este un aspect important al dezvoltarii social emotionale. Cand copilul interactioneaza si invata sa aiba grija de un animal intr-un mod responsabil, se apreciaza si se cunoaste mai bine si pe sine.

Chiar daca un animal de companie ii poate aduce atatea beneficii unui copil, trebuie mentionat faptul ca acesta nu poate suplini lipsa iubirii si nu trebuie sa devina centrul universului emotional al acestuia.

Parintii trebuie sa fie atenti la relatia dintre copilul lor si animalul de companie si, daca observa ca aceasta trece de pragul unei relatii normale, sa ia anumite masuri cu privire la acest aspect si sa caute diferite activitati in care sa fie implicate alte persoane sau copii de varsta lui.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *