De ce este rutina importanta pentru un copil?

De ce este rutina importanta pentru un copil? Pentru ca le permite sa participe la activitati zilnice, dar si pentru ca le ofera confort si un sens in viata.

Rutina are un efect calmant, oferindu-le copiilor un sentiment de siguranta prin anticiparea evenimentelor si a actiunilor care urmeaza.

Atunci cand un copil are un program bine structurat si stie, de exemplu, ca dupa ce a facut baie urmeaza sa se spele pe dinti, sa citeasca si, intr-un final, sa primeasca pupicul de noapte buna si sa se stinga lumina, in cele din urma ei vor incepe sa faca lucrurile pe cont propriu si sa ia initiativa. Pe scurt, rutina incurajeaza independenta la un copil.

Pentru ca rutina sa functioneze, uneori e nevoie de restructurare. Acest lucru poate fi realizat doar prin inceperea identificarii lucrurilor pe care un copil le poate face singur. De exemplu, se poate ca piticul sa fie in stare sa se spele singur, sa se imbrace singur, sa se spele singur pe dinti, sa isi aleaga singur povestile inainte de culcare, sa isi lege sireturile de la pantofi sau sa isi puna singur pijamalele.

Dupa indentificarea acestor cazuri urmeaza perioada in care i se sugereaza celui mic sa-si implementeze aceste obiceiuri. Cel mai probabil aceasta perioada necesita si mai mult timp din partea unui parinte, de aceea, mamici, fiti pregatite sa alocati 20 de minute in plus dimineata sau seara. Uneori este frustrant ca parintii sa urmareasca copilul cum face un lucru simplu intr-un timp de patru ori mai mare decat le-ar fi luat lor, dar este necesar ca puiul sa fie lasat sa incerce singur.

Parintii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare deoarece copiii lor pot intampina fel si fel de probleme in incercarea de a deveni independenti, de la imbracatul pe dos pana la murdarit, aceste lucruri necesita timp si intr-un final copiii se vor prinde singuri cum trebuie sa se imbrace si ce sa faca in anumite situatii.

Unul din cele mai bune moduri prin care un parinte poate spori stima de sine a copilului este aceea de a stabili rutine previzibile.

Chiar daca rutina este importanta, aceasta nu trebuie confundata cu un program inflexibil. De multe ori aceste doua lucruri creeaza confuzii. Desi copiii prospera in urma rutinei, nu trebuie uitat faptul ca flexibilitatea este cheia succesului.

In final este important ca un parinte sa stie ca in acest proces in care copilul sau incepe sa faca anumite lucruri singur, ei trebuie in principal sa incurajeze si sa laude efortul depus de copil, nu rezultatul final. Lauda si atentia sporesc stima de sine si ii inspira pentru a incerca lucruri mai grele.

Your email address will not be published. Required fields are marked *