Obiceiuri la botez

Obiceiuri la botez sunt nelipsite, de aceea noi vom incerca sa iti oferim toate informatiile necesare pentru a avea un botez traditional. Rolul parintilor, rolul nasilor, baita de a doua zi, toate sunt importante, asadar cu cat mai multe informatii, cu atat mai bine.

Rolul parintilor. In primul rand, organizarea botezului cade in mare parte pe ei, incepand de la certificatul de nastere care trebuie dus la biserica, cadoul nasilor, pregatirea baitei de a doua zi, pana la mica petrecere de dupa botez.

Rolul nasilor. Ei se ocupa cu cumpararea lumanarii de botez,icoanei care va fi sfintita de preot, lantisorului pentru baietel sau cerceilor pentru fetita, a trusoului complet de imbracat, a prosopului nou si sapunului pentru preot, platirea slujbei la biserica si aducerea vinului si uleiului la biserica.

Rolul Nasei. Nasa are mai multe cerinte de indeplinit fata de nas. Ea trebuie sa aiba o bucata mare de panza alba pentru a primi copilul la botez dupa ce preotul il pune in cazanul cu apa sfintita, in biserica nasa pune in piept cruciulite legate cu fundite la cei care asista si ii serveste cu bomboane sau prajituri dupa botez. La baita de a doua zi nasa trebuie sa aiba prosop, ulei pentru bebelus si sampon, costumas, paturica, pernuta, jucarioare si scutece. Ea il va unge cu mir si il va descanta inainte de a-l baga in baie cu crenguta de busuioc.

Pregatirea baitei de a doua zi. Baita de a doua zi este plina cu traditii, asadar se incepe prin a pune in apa petale de trandafir, uleiuri frumos mirositoare, un ban de aur sau de argint, un strop de miere sau zahar ca sa fie dulce, orez pentru bogatie, grau ca sa fie cinstit, o verigheta sfintita, oua sa fie sanatos, ulei de la biserica. In timpul baitei lumanarea de la botez trebuie sa fie aprinsa, in cadita sa fie pusa fasa, iar dupa terminarea baitei apa trebuie aruncata la un copac iar fasa pusa la uscat langa oglinda.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *