Primul animal de companie – la ce varsta?

Primul animal de companie – la ce varsta?

Stim cu totii ce inseamna un animal de companie: multe momente vesele, un membru al familiei de nadejde, o dinamica speciala, dar si multe responsabilitati si griji legate de intretinerea unui animal, precum si de mentinerea sanatatii lui si de costurile financiare pe care le presupune.

Se intampla uneori sa existe deja un animal de companie dinainte ca familia sa aiba un copil, caz in care cel mic este expus inca din burtica mamei la ce inseamna un animalut. In alte cazuri, insa, cel mic vede numai pe strada sau in casa altcuiva un animal si te tot intreaba cand primeste si el unul. Vede catelusi in parc si vrea sa ii atinga, nicio pisica nu scapa nemangaiata si pana si papagalii ii plac. Cererile lui sunt tot mai dese. De la ce varsta este indicat un animal de companie?

Desi poate ti se pare complicat sa ai si copil si un animal, deseori prezenta unui astfel de membru al familiei este benefica in dezvoltarea celui mic, crescandu-i empatia si intelegerea fata de natura.

Trebuie sa tii cont ca orice interactiune trebuie supravegheata de un adult, iar cel mic trebuie sa stie cum sa se comporte si ce sa nu faca. Daca vorbim de un copil mic, de un an-doi, care inca are multe de invatat despre interactiunea sociala si limite, atunci ar fi potrivit un peste sau alta vietate care are un spatiu protector in jurul lui. Astfel, nici animalul nu este supus vreunei primejdii, iar cel mic il poate observa de la o distanta sigura.

De pe la trei-patru ani poti incerca sa vezi cum se descurca cu animale mici, precum porcusorii de guineea, care sunt afectuosi si rar sunt periculosi. Iti poti responsabiliza copilul spunandu-i ca trebuie sa ii schimbe apa sau sa ii puna de mancare cand este nevoie. Rozatoarele mici sunt ideale pentru aceasta varsta, deoarece stau in spatiul lor sigur in anumite perioade de timp, iar in altele sunt scoase afara pentru o interactiune directa.

Incepand cu varsta de 5-6 ani te poti gandi sa adopti si alte animale, precum pisici sau caini, deoarece copilul intelege mai usor cum trebuie sa se comporte cu acestea. Cauta rasa de patrupede blande si intelegatoare cu copiii.

Nu uita ca cel mic trebuie sa fie constient de responsabilitatile pe care le presupune un animal, asa ca implica-l in lucrurile care trebuie facute pentru bunastarea lui, fie ca vorbim de sarcini usoare precum schimbarea apei, dar si de curatarea spatiului in care traieste animalutul sau de scoaterea lui afara.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *