Cand copilul nu mananca

Cand copilul nu mananca –  o problema cu care se intalnesc multe mamici, dar o problema care nu este asa grava pe cat pare. Chiar daca copilul refuza sa manance legumele sau fructele din farfurie, sau are zile cand nu vrea sa manance nimic, o mama trebuie sa ramana calma deoarece sunt multe feluri in care poate fi abordata aceasta problema.

Asadar, statistic vorbind, in jur de 75% dintre copii trec printr-o perioada in care refuza sa manance, iar acest lucru se datoreaza in principal dorintei copilului de a se opune cerintelor celor din jur.

Cazurile cele mai frecvent intalnite in care un copil refuza sa manance pot fi:

-Nevoia de a atrage atentia.

Copilul incearca sa atraga atentia parintilor in diferite ocazii din dorinta de a se juca sau de a vorbi si, in ultima faza, recurge la refuzul de a manca doar pentru a petrece mai mult timp cu parintii si de a le atrage atentia. In acest caz este indicat ca parintii sa incerce sa ii acorde mai mult timp copilului facand diferite activitati impreuna cu el.

-Mancarea nu este pe gustul lor

Refuzul copilului de a consuma un aliment deoarece nu este pe gustul lui. Se poate incerca prepararea acestui aliment in mai multe variante (fiert, copt, in combinatie cu alte alimente). Daca cel mic continua sa refuze acest aliment inseamna ca chiar nu este pe gustul lui si atunci se poate incerca gasirea altui aliment care contine aceleasi proprietati si beneficii ca si alimentul refuzat.

-Refuzul unui aliment nou

Chiar daca in general copiilor le plac lucrurile noi, exista si cazuri in care acestia pur si simplu refuza din start deoarece nu le sunt cunoscute. Atunci cand i se prezinta un aliment nou, cea mai buna varianta pentru a-i fi pe plac copilului este aceea de a-l prepara si aranja intr-un mod frumos incat sa il atraga. Daca cel mic refuza sa incerce nu trebuie obligat, se poate ca odata cu trecerea timpului acel aliment sa ii starneasca interesul si sa isi doreasca singur sa il incerce.

-Nevoia de a detine controlul

Copiii sunt destul de inteligenti, iar daca acestia observa ca refuzand sa manance obtin din partea mamei o reactie de insistenta afectuasa sau de ingrijorare, astfel reusind sa detina controlul asupra sa, cu siguranta vor opta pentru aceasta alegere de cate ori vor simti nevoia. In acest caz este nevoie de o atentie sporita a parintilor care sa isi dea seama de intentiile celui mic si sa evite rugarea insistenta a acestuia de a termina mancarea din farfurie.

Pentru sa evita refuzul micutului de a manca, un parinte poate recurge la anumite trucuri care in cele mai multe cazuri au dat rezultate. O simpla implicare a celui mic in pregatirea mesei, aranjarea mancarii intr-un mod inedit, alegerea farfuriilor si a vaselor cu diferite figurine din desene animate pentru a-i atrage atentia sau transformarea mesei de pranz intr-un moment vesel il pot face pe micut sa se simta atras de aceasta parte a zilei si sa manance cu placere.

Your email address will not be published. Required fields are marked *