Cele mai comune alergii alimentare

Cateva lucruri bine de stiut despre cele mai comune alergii alimentare. Alergiile, cine n-a auzit de ele? Sunt intalnite la multe persoane, deseori inofensive, dar uneori pot provoca neplaceri mari sau chiar vizite de urgenta la spital. De multe ori, alergiile alimentare au simptome la nivelul pielii (urticarie, mancarime, eczeme, edeme), la intestine (greata, varsaturi, crampe, indigestie, diariee) sau pot fi chiar ameteli ori congestie nazala si probleme de respiratie. In general, apar imediat dupa ce este consumat alimentul la care persoana are intoleranta, dar sunt cazuri in care apare si pana in doua ore de la ingerare. Care sunt, asadar, cele mai comune alergii alimentare?

  1. Crustaceele, precum crevetii, crabii sau homarii sunt, alaturi de peste, o alergie des intalnita. O persoana poate fi alergica la un peste, dar nu la altul. Somonul, tonul si halibutul sunt pestii la care se face adesea alergie.
  2. Nucile, migdalele, fisticul, pecanul sau alunele reprezinta alta alergie bine cunoscuta si deseori greu de evitat, deoarece aceste alimente sunt ingrediente indragite in multe retete dulci.
  3. Fructe precum capsunile, fructele de padure sau alimente exotice asemenea ananasului.
  4. Laptele, alergie care afecteaza 2,5% din copii si care este cauzata de proteina de cazeina zer.
  5. Arahidele reprezinta alta alergie comuna in special pe continentul american, unde procentul copiilor alergici la arahide este in crestere in fiecare an.
  6. Graul, prezent in multe produse alimentare precum ketchupul, sosul de soia sau chiar berea, este o alta alergie frecventa. Nu trebuie confundata cu boala celiaca, cauzata de intoleranta la gluten, o proteina speciala din grau.
  7. Soia este un aliment care a crescut in popularitate in ultimii ani, dar odata cu el a crescut si numarul persoanelor afectate de alergia la soia. Afecteaza mai degraba copiii decat adultii.

Simtomele mentionate pot se pot inrautati si chiar deveni fatale. In cazul in care cineva are o inflamatie in gat, dificultati de inghitire, puls rapid, culoare albastra a pielii sau a unghilor sau chiar stari de lesin, trebuie sunat de urgenta la spital.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *