Ciocolata la copii: da sau nu?

Ciocolata la copii poate aduce beneficii dar si contraindicatii in functie de cantitate, calitate si momentul in care este consumata. Cu totii stim ca cei mici adora ciocolata, dar in ciuda tentatiei de a le face pe plac trebuie sa luam in calcul ca aceasta este contraindicata copiilor sub varsta de 2 ani, deoarece este foarte greu de digerat. De asemenea, ciocolata contine cafeina in cantitati considerabile, ea trebuie data cu masura si copiilor cu varste peste 2 ani, deoarece, datorita excesului de cafeina, acestia pot deveni agitati si prost dispusi.

Un alt factor de care trebuie sa tina cont parintii cand vor sa isi premieze copilul cu ciocolata este acela ca risca sa-si predispuna copiii la obezitate sau alergii. Dulciurile si prajiturile pe baza de ciocolata contin foarte multe grazimi si zahar, dar o ciocolata de calitate buna cu multa cacao prezinta si o serie de beneficii.

Dependenta si hiperactivitatea sunt tot un efect al zaharului consumat in excees, prin urmare trebuie monotorizata cantitatea de ciocolata, dar si perioada zilei in care se mananca.

Ciocolata are si efecte benefice asupra organismului, majoritatea beneficiilor fiind asociate de fapt cu ingredientul vedeta, cacaua, care contine una dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanti dintre toate alimentele, dispunand si de fibre insolubile, magneziu, cupru, vitaminele E si B.

Sistemul cardiovascular se bucura de multe beneficii in urma consumului de ciocolata, cercetatorii au descoperit faptul ca cacaua sau ciocolata neagra are activitate antioxidanta, influenteaza arterele si inhiba oxidarea lipidelor. Alte cercetari indica faptul ca un consum zilnic de ciocolata neagra scade tensiunea si dilatarea fluxului mediat, dar si riscul de atac de cord si cel al colesterolului.

O ciocolata potrivita si indicata consumului copiilor este aceea care contine cel putin 65-70% cacao sau mai exista posibilitatea ciocolatei preparate in casa. Este important de mentionat ca un consum exagerat de ciocolata neagra conduce la aceleasi efecte negative mentionate in cazul ciocolatei cu continut ridicat de zahar.

Your email address will not be published. Required fields are marked *