Implicarea copilului in bucatarie

mplicarea-copilului-in-bucatarie

Te gandesti daca implicarea copilul in bucatarie este o idee buna sau preferi sa il mai menajezi un pic? Daca preferi a doua varianta, afla ca un copil implicat in treburile bucatariei invata cum sa isi construiasca obiceiuri alimentare sanatoase, care il vor urma toata viata.

Dar ce beneficii are implicarea unui copil in bucatarie? In primul rand, cel mic va sta alaturi de tine cand gatesti si nu se va juca singur in alta incapere. Reduci astfel riscul de accidente, loviri sau taieturi. Avandu-l cu tine in bucatarie, va reusi sa il supraveghezi si sa petreceti timp impreuna. Copilul nu va sta cu ochii intr-o tableta, ci va privi atent la ce face parintele lui.

In plus, cel mic va fi responsabilizat treptat, va privi pregatirea mesei ca pe ceva distractiv, la care poate sa ajute si el, indiferent de varsta. Invatandu-l cum sa foloseasca anumite cutite sau cum sa taie ingredientele il vor face sa devina din ce in ce mai independent.

Exista numeroase moduri prin care iti poti implica copilul in treburile din bucatarie. Spre exemplu, daca este mic, poate doar sa te priveasca in timp ce ii explici ce gatesti sau ii vorbesti pur si simplu. Pe masura ce el va creste, il poti ruga sa te ajute cu diverse treburi: sa iti dea legumele din frigider, uleiul din dulap, sa aleaga el care legume ajung in mancare. Cand se face mai mare, un copil poate sa te ajute prin taierea ingredientelor sau chiar punerea si amestecarea acestora in cratita.

Pentru a-l invata de mic tainele bucatariei, il poti intreba inainte sa te apuci de gatit ce ingrediente urmeaza sa folosesti sau care este ordinea adaugarii lor. Cand ai deja o masa pregatita, il poti lasa pe cel mic sa experimenteze si sa inventeze el singur propriile retete. Nu uita sa il supraveghezi atent, dar sa nu intervi in procesul lui creativ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *