Alimentatia copilului in primul an de viata

Am dori sa ne ajutati cu cateva raspunsuri la intrebari despre alimentatia copilului in primul an de viata.

Incepem cu un “Multumesc!” din partea tuturor mamicilor Smartparent, care stiu cat de pretios este timpul dumneavoastra, dar care citesc cu mare interes sfaturile unui medic sprecialist. Am dori sa ne ajutati cu cateva raspunsuri la intrebari despre alimentatia copilului in primul an de viata.

 1. Prima intrebare este legata de alimentatia sugarului. Exista o adevarata dezbatere legata de laptele matern vs. laptele formula. Care este diferenta intre cele doua tipuri de alimentatie?

In ceea ce priveste alimentarea sugarului in varsta de pana la  6 luni, literatura de specialitate este foarte clara si spune lapte matern in exclusivitate, acesta fiind alimentul suprem cu care putem hrani nou-nascutul, cel mai mare bine pe care putem sa-l facem acestuia, ar trebui sa fie si cel mai ieftin, la indemana oricui, tot timpul “la purtator”, la temperatura ideala, nu necesita recipiente speciale de transport, sticlute pentru administrare si, in mod normal, nu necesita eforturi speciale din partea mamei sau a copilului, ba din contra, ar trebui sa fie momentul din zi in care se creeaza acea conexiune emotionala intre mama si copil, se cladeste relatia afectiva dintre cei doi.

Cand alaptarea se face fara eforturi si natural este situatia ideala, insa sunt cazuri in care, din motive obiective nu se poate realiza alaptarea si atunci avem alternativa alimentatiei artificiale, cu formulele de lapte praf. Aceasta situatie, care apare destul de frecvent in zilele noastre din diferite motive, majoritatea obiective, nu trebuie sa sperie mamicile pentru ca formulele de lapte praf din zilele noastre sunt, ca si compozitie, foarte asemanatoare cu compozitia laptelui matern, si reprezinta o alternativa foarte buna in alimentatia sugarului. Aceste formule de lapte praf sunt, in general, imbogatite cu fier, calciu, vitamina D, atat de necesare pentru dezvoltarea corecta si armoniasa a sugarului. Totusi, inainte de a introduce laptele praf, sfatuiesc mamicile sa ceara pererea unui specialitst, medicul de familie sau pediatrul privitor la formula de lapte praf cea mai potrivita bebelusului lor.

 1. Dupa primele luni de viata, in care alimentatia este exclusiv lichida, vine marele moment al diversificarii. De la ce varsta trebuie introduse alimentele solide si care sunt primii pasi in diversificarea alimentelor?

Diversificarea se face in functie de tipul de alimentatie si de greutatea sugarului, dar varsta ideala pentru a introduce alimente la sugarii alaptati exclusiv la san este de 6 luni si la cei aflati pe formule de lapte putin mai repede, in jurul varstei de 5 luni.

In linii mari, cu variatii individuale, de la copil la copil, se incepe diversificarea cu sucuri de fructe si legume, fara adosuri de sare si zahar, apoi se trece treptat la introducerea  supelor de legume clare, apoi cu pulpa pasata, cereale fara gluten, oua si carne. Aceasta diversificare nu este foarte rigida, insa sunt anumite principii alimentare cu care se incepe diversificarea si cateva reguli generale dupa care mamicile trebuie sa se ghideze cand incep diversificarea, si anume:

 • se incepe cu sucuri de fructe
 • in etapa urmatoare se continua cu alimente pasate
 • se administreaza alimentele solide sau lichide cu lingurita, nu cu biberonul
 • nu se adauga sare sau zahar pana la varsta de 1 an
 • nu se administreaza fructe si legume cu seminte mici, gen zmeura, capsuni, kiwi sau banane, miere de albine pana la varsta de 1 an pentru ca pot fi foarte alergizante
 • nu se administreaza albusul de ou pana la varsta de 1 an
 • carnea si galbenusul de ou se adiministreaza de la varsta de 7 luni, carne slaba de pui sau curcan, pestele sa va introduce doar dupa varsta de 1 an, cu mare precautie
 • nu se introduc doua alimente noi in aceeasi zi, intervalul dintre ele trebuie sa fie de cel putin 2-3 zile
 • daca apare alergia la un aliment acesta se scoate si nu se mai administreaza decat dupa varsta de un si cu mare precautie.

Avand in vedere aceste reguli generale mamicile pot jongla cu alimentele si cu ritmul introducerii lor in functie de evolutia copiilor si de posibilitatile lor, fara stress si fara a chinui fara motiv copii si fara a se chinui nici ele.

 1. Diversificarea nu este o etapa usoara. Cum invingem capriciile copiilor, pentru a-i obisnui cu mancarea solida?

Diversificarea este prima etapa, foarte importanta si de rascruce as putea spune, in viata sugarilor. In aceaste etapa sugarii trec de la alimentatia exclusiv lichida, cu lapte matern sau formula de lapte, care are gust usor dulceag si cu care este foarte familiar, la diverse alte gusturi, fad de legume, acrisor de fructe, acid de iaurt si branza de vaci, asa incat ei trebuie sa se obisnuiasca treptat cu aceste gusturi noi si, incet-incet sa le si accepte.

Unii copii nu accepta aceste gusturi noi, pot refuza unele dintre aceste alimente. In acest caz, al refuzului copilului de a accepta un aliment, acesta se poate scoate temporar din meniul copilului, urmand sa fie reintrodus peste cateva zile sau mamicile ar putea face o combinatie intre alimente pentru a le face mai gustoase si a fi mai usor acceptate. De exemplu ar putea combina iaurtul cu fructe proaspete sau branza de vaci cu fructe sau fructele mai acrisoare cu biscuiti fara gluten. Aici intervine tentatia de a aduga sare sau zahar dar mamicile ar trebuie sa reziste destoinic acestor tentatii, cel putin pana cand puiutii lor implinesc 1 an.

 1. La final, daca ne puteti impartasi un sfat, un ajutor pentru toate mamicile care trec prin etapa diversificarii.

Sfatul meu pentru mamicile care incep diversificarea este sa se ghideze dupa aceste principii, reguli general-valabile in cazul tuturor sugarilor si sa adapteze aceste reguli cazului lor particular. Sa nu fie stresate si rigide in diversificare, sa se adapteze nevoilor specifice copilului lor si sa trateze aceasta etapa a vietii copilului lor asa cum este ea, o etapa inevitabila in evolutia normala a copilului.

Va multumim!

doctor Adriana Pop

Doctor Adriana Pop,
Medic primar, medicina de familie 

Your email address will not be published. Required fields are marked *