Aluminiul si pericolele lui asupra copiilor

Aluminiul si pericolele lui asupra copiilor: aluminiul este un metal omniprezent, folosit în industria alimentară ca aditiv, în medicamente (antiacizii, aspirina) și în produsele de larg consum. El există şi în aer şi în apă. Este inevitabil.

Dar, în ultima vreme, specialiştii au constatat o concentraţie crescută de aluminiu în organismul oamenilor, mai ales al copiilor, intoxicarea putând ajunge săptămânal la 2-3 miligrame de aluminiu pe kg/corp, în condiţiile în care cantitatea tolerabilă este de cel mult un miligram. Efectele acumularii de aluminiu in tesuturi pot fi foarte grave in special in cazul copiilor: acesta poate provoca dereglari neurologice, hormonale, poate afecta dispozitia emotionala a celor mici si poate duce la afectiuni fizice din cele mai grave precum ar fi bolile autoimune.

Absorbţia mare de aluminiu poate provoca anemie sau osteomalacie (oasele moi sau sfărâmicioase) din cauza tulburărilor profunde în metabolismul fosforului şi al calciului din masa osoasă.

Cele mai puternice surse de expunere la aluminiu sunt ambalajele: cutii, caserole, folii care au la bază acest metal.

Acesta se mai gaseste in cantitati mici si in unele tipuri de biscuiti, prajituri, paste, ceaiuri sau cacao care au in compozitie aluminiul ca aditiv. Acesta apare pe eticheta sub denumirea de E173. Cantitatea de aluminiu creşte peste cota admisă şi atunci când peştele şi carnea sunt gătite în oale din aluminiu sau împachetate în folie de aluminiu (staniol supus la temperaturi mari în cuptor).

Ce putem face noi pentru a ne tine copiii cât mai departe de aluminiu? În primul rând, trebuie să scăpăm de toate ustensilele, tacâmurile şi recipientele de aluminiu din bucătărie, să renunţăm definitiv la ambalarea alimentelor în staniol şi folii de aluminiu, să nu mai cumpărăm conserve şi răcoritoare la cutie, să refuzăm mâncarea la caserole tapate cu aluminiu. Pare imposibil, dar veţi vedea că aceleaşi alimente se vând şi în ambalaje de sticlă sau carton.

O modalitate de a mai elimina din cantitatea de aluminiu din corpul nostru si al copiilor este consumul de capsule de zeolit, capsule de spirulina si de chlorella (alge), consumul de frunze verzi de toate felurile, legume si fructe crude si practicarea regulata a oricarei forme de miscare/sport.

Oana Tirpan

oana tirpan

  • specialist nutritionist
  • specialist acreditat in Alimentatia pe tipuri de efort
  • terapeut certificat in Terapii Complementare cu specializarea fitoterapie
  • psiholog cu dubla specializare in psihoterapie cognitiv-comportamentala si hipnoza clinica- in formare
  • proiectul ” Educatie nutritionala in scoli- clasele I-VIII” sub egida Inspectoratului Scolar
  • experienta de peste 5 ani in consiliere nutritionala cu adulti si copii

Your email address will not be published. Required fields are marked *