Co-sleeping: da sau nu cu bebe in acelasi pat?

Co-sleeping: cu bebe in acelasi pat.

Da, este vorba de vesnica dilema cu care se confrunta orice mamica! Sunt zeci de site-uri pe internet, atat in romana, cat si in alte limbi straine, toate dezbatand acest subiect delicat. Fie ca vorbim de beneficiile dormitului cu bebelusul langa tine, fie ca suntem de parere ca trebuie sa fie separat cat mai curand, parerile sunt impartite si parca fiecare spune ca opinia lui este cea mai buna. Cum adevarul este, mereu, undeva la mijloc, citeste principalele beneficii si dezavantaje ale fiecarui tip de abordare.

Dormitul copilului cu parintii in proximitatea patului (fie ca vorbim de acelasi pat sau de o extensie care se pune la marginea patului) asigura o alaptare mai facila, un contact matern prelungit si un raspuns imediat din partea parintilor. De asemenea, confortul emotional al copilului este sporit. Pe de alta parte, co-sleepingul presupune, de multe ori, mai multe treziri ale parintilor pe noapte, schimbarea relatiei intime a cuplului, o tranzitie spre patul propriu mai ingreunata. De mentionat ca, daca parintii au consumat alcool sau alte substante periculoase, este recomandata evitarea dormirii in acelasi pat cu bebelusul.

Pe de alta parte, acomodarea celui mic intr-un pat separat are, la randul ei, o serie de beneficii. Parintii sunt mai odihniti, deoarece se trezesc de mai putine ori. Bebelusii se obisnuiesc sa adoarma fara prezenta parintilor de mici, promovandu-le independenta. De asemenea, viata de cuplu are putin de suferit, adultii au parte de intimitate. Ca principal dezavantaj al acestui mod de adormire se afla distanta fizica dintre parinte si copil, precum si nevoia unei rutine si discipline mai accentuate la inceput, deoarece adultul va fi tentat sa vina deseori la copil cand il aude plangand sau sa cedeze in fata insistentelor avute si sa il ia inapoi in pat.

Oricare ar fi decizia ta, alege metoda preferata de dormire in cunostinta de cauza, analizand fiecare dezavantaj si avantaj cu atentie. Nu in ultimul rand, consulta-te cu partenerul de viata si intreaba ce parere are. Pana la urma, nu doar tu ai in grija acest pui de om!

Your email address will not be published. Required fields are marked *