Creierul bebelusului vs. creierul unui adult

Creierul-bebelusului-vs-creierul-unui-adult

Te-ai intrebat vreodata cum difera creierul unui bebelus de creierul unui adult? Ce diferente si asemanari sunt intre cele doua? Creierul este cea mai importanta parte din corp, asa ca trebuie sa fii constient de rolul pe care il joaca in dezvoltarea celui mic. Complex si inca intens studiat, creierul ascunde multe mistere neelucidate deocamdata, insa exista cateva lucruri stiute deja:

  1. Creierul bebelusului creste foarte repede, spre deosebire de al unui adult. Cand va ajunge la gradinita, un copil va avea creierul la dimensiunea maxima, insa dezvoltarea completa va fi atinsa abia in jurul varstei de 20 de ani.
  2. Suprasolicitarea afecteaza mai mult bebelusii decat adultii, care sunt obisnuiti cu intervale mai mari de concentrare. Acest lucru nu este valabil in cazul celor mici, care au nevoie de pauze regulate si momente de relaxare. Au o putere de concentrare scazuta, astfel ca suprasolicitarea apare des.
  3. Un bebelus are mai multi neuroni decat un adult! Daca la nastere acesta poate avea mai mult de 1000 de trilioane de sinapse, un adult este cam la jumatatea acestui numar. Trebuie mentionat ca numarul este variabil pe toata durata vietii, fiind influentata de activitatea persoanei. Pierderea numarului de neuroni este inevitabila, dar poate fi incetinita si diminuata.
  4. Bebelusii au un sistem auditiv subdezvoltat, astfel ca nu percep la fel de bine sunetele precum o face un adult. Acesta este si motivul pentru care vedem bebelusi care dorm in locuri aglomerate si nu par a fi deranjati de sunetele puternice. Odata cu timpul, bebelusul isi va dezvolta auzul.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *