Despre colicile bebelusilor

Despre-colicile-bebelusilor

Colicile bebelusilor sunt un subiect des discutat de catre parintii de pretutindeni, aproape toata lumea stiind ca cei mici trec prin acest diconfort impreuna cu intreaga familie. Desi unii dintre noi pun sub semnul intrebarii plansetele cauzate de colici, dragi mamici, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti. Asadar, sa vorbim despre colicile bebelusilor:

Colicile sunt crampe abdominale, dureri care afecteaza starea bebelusului si sunt insotite de plans de neconsolat, deseori pe parcursul unei zile. Specialistii nu au descoperit cauzele care conduc la aparitia colicilor, insa dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv al micutului poate fi una dintre ele.

In principal, colicile apar la 2-3 saptamani dupa nastere si dispar dupa luna a treia. Cel mai adesea, o criza de colici apare dupa fiecare masa a sugarului. Se recunoaste mai ales cand bebelusul incepe sa planga puternic, timp de pana la doua ore, spre disperarea parintilor care nu vor reusi in multe cazuri sa il calmeze. Plansul cauzat de crizele de colici este de obicei in reprize, dar se intampla uneori necontenit, fara ca parintii sa-i poata aduce alinare.

E adevarat ca presiunea psihica si oboseala ating cote maxime in aceasta perioada pentru toti parintii si ne intrebam in acest caz ce e de facut. Cum calmam din plans un bebelus cu colici? Desi nu exista o metoda standard de calmare automata, sunt cateva lucruri care pot linisti bebelusul. Spre exemplu, daca bebelusul suge la san, mamica isi poate schimba putin dieta, introducand alimente cat mai usoare. De asemenea, o sticla cu apa fierbinte pe abdomenul sugarului poate fi de ajutor. Alternativ, se pot folosi prosoape calde sau chiar jucarii de plus termice, speciale pentru a incalzi copiii. O baie calduta poate fi si ea benefica.

O alta metoda de a calmare folosita de catre parinti de generatii intregi este balansarea micutului intr-un scaun special sau, acolo unde exista posibilitati, intr-un leagan. Daca vremea este frumoasa, o plimbare in carucior in aer liber poate fi de folos.

Desi aceasta situatie este stresanta pentru toti parintii, mai ales in cazul primului copil, este important de stiut ca plansul de neconsolat al bebelusului se manifesta pe fondul crizelor de colici, si nu din probleme de sanatate sau alte boli. In aceasta perioada delicata, bebelusii au nevoie de o atentie suplimentara din partea parintilor, intrucat, nu-i asa, chiar si noua, adultilor, atunci cand suntem bolnavi, rasfatul ne poate fi o alinare. Din cauza nivelului ridicat de stres si mai ales pe fondul unei depresii postpartum, parintii se simt adesea coplesiti si ajung intr-o continua stare de nervozitate. De aceea, ajutorul din partea prietenilor, bunicilor sau chiar vecinilor este o mana cereasca.

Your email address will not be published. Required fields are marked *