Primele cuvinte

Deja te intrebi nerabdatoare: cand se va transforma in vorbire ganguritul copilului? Cand va spune primele cuvinte?

Deja te intrebi nerabdatoare: cand se va transforma in vorbire ganguritul copilului? Cand va spune primele cuvinte? Cand o sa-ti spuna, pentru prima data, mama? Desi nimeni nu garanteaza ca primul cuvant spus de un copil este “mama” sunt mari sanse ca asa sa se intample. In medie, copiii rostesc primul cuvant la o varsta cuprinsa intre 11 si 14 luni, perioada in care buzele si limba capata dexteritate, iar creierul face legatura dintre obiect si nume. Desigur, fiecare copil este diferit si are ritmul sau, dar exista lucruri care incurajeaza dezvoltarea limbajului. In primele saptamani de viata, copilul raspunde si comunica doar prin plans. La aproximativ doua luni de la nastere, copilul iti va observa privirea. Daca-i spui lucruri dragute si te uiti in ochii sai, cel mic va reactiona. Intre 6 si 8 luni este perioada de gangurit. Astfel ca atunci cand te uiti in ochii lui si ii spui lucruri, nu doar ca le percepe dar iti si raspunde, gangurind, inapoi.

Cum incurajezi dezvoltarea limbajului

  • Numeste fiecare obiect care va inconjoara: “aceasta este o lingurita”, “aceasta este o carte”, “acum ne jucam cu un ursulet” etc.
  • Citeste-i, nu exista varsta prea mica pentru lectura. Lectura nu doar ca stimuleaza dezvoltarea limbajului, dar creeaza si o legatura indestructibila intre parinte si copil.
  • Canta-i, copiii sunt topiti dupa cantecele.
  • Prosteste-te cu celebrul de-a-v-ati ascunselea. Aici detaliile le stii cu siguranta.
  • Raspunde-i. De fiecare data cand gangureste, vorbeste-i copilului tau.

Majoritatea copiilor rostesc primele cuvinte in jurul varstei de un an. La 16 luni, au deja la indemana o mana de cuvinte – cam 50 in cazul fetelor si 30 pentru baietii. De aici incolo, dezvoltarea nu are limite. Dar lectura si conversatia raman bazele unui limbaj bogat. Citeste-i, canta-i, vorbeste-i. ☺

Motive de ingrijoarare, apelarea la un ajutor profesionist

Statistic, unul din patru copii “infloresc mai greu”, in sensul ca incep sa vorbeasca mai tarziu. Mai putin de jumatate dintre acestia au nevoie de ajutor profesionist. Specialistii recomanda ca daca la varsta de doi ani copilul tau:

  • vorbeste in silabe simple, nelegand cuvinte;
  • pronunta doar prima/primele silabe ale cuvintelor;
  • nu formeaza propozitii simple, din doua cuvinte; nu pune intrebari;
  • se supara rapid cand nu intelegi ce spune

sa apelezi la ajutorul unui medic specializat.

Primele cuvinte ale copilului tau sunt o etapa importanta si foarte impresionanta pentru tine. Ceva ce vei pastra in suflet, cu drag, toata viata.

Your email address will not be published. Required fields are marked *