Sleep regression – ce este si cum se manifesta

Sleep regression, o situatie cu care este foarte probabil sa te intalnesti se refera la regresia/schimbarea tiparelor de somn.

Sleep regression, un termen care probabil nu-ti este foarte familiar, dar o situatie cu care ai toate sansele  sa te intalnesti, se refera la regresia/schimbarea tiparelor de somn.

 Ce este sleep regression?

Sleep regression este o perioadă de timp, intre 1 si 4 saptamani, in care un bebelus sau un copil mic, care pana atunci avea un program regulat de somn, incepe brusc sa doarma mai putin si sa ramana treaz in timpul noptii, fara un motiv aparent. De cele mai multe ori, parintii afirma ca sunt complet luati prin surpindere: atunci cand cred ca au depasit o mare provocare a vietii cu un bebelus/copil mic – crearea unui program coerent de somn – intervine brusc o perioada de nopti albe.

Sleep regression la varsta de patru luni

Fiecare bebelus este diferit, dar, in general, la patru luni, copilul renunta la tiparul de somn de bebelus si se indreaptă, incet, spre cel de persoana adulta, fapt care se traduce prin multe treziri în miez de noapte si multă foială. Dupa această perioada, copilul tau va deprinde un nou program de somn.

Sleep regression la varsta de opt luni (uneori chiar noua sau zece luni)
La varsta de 8-10 luni majoritatea bebelusilor ating praguri importante ale dezvoltarii lor fizice: se ridica sprijiniti, merg de-abusilea etc. Tot in aceasta perioada, activitatea la nivelul creierului se mareste considerabil, bebelusul pregatindu-se pentru primele silabe. Iata de ce cel mic incepe sa faca nazuri la somn.

 Ce poti face?

De multe ori, in perioadele de sleep regression, cel mic pur si simplu are chef de joaca si de atentie. Bebelusul nu plange, de aceea parintii sunt atat de mirati de ceea ce se intampla. Cel mai important lucru pe care il poti face este sa mentii in continuare atmosfera de somn:

  • Nu aprinde lumina sau nu aprinde o lumina prea puternica;
  • Nu incuraja joaca;
  • Nu aprinde muzica/televizorul;
  • Nu-l muta pe cel mic intr-o camera diferita decea in care este obisnuit sa doarma.

Si pentru sleep regression, ca de altfel pentru intreaga viata de parinte, cel mai important sfat este: multa rabdare.

Your email address will not be published. Required fields are marked *