Pro sau contra suzetei?

Pro-sau-contra-suzetei

Suzeta, alaturi de multe alte lucruri controversate in forumurile pentru parinti, starneste si azi discutii pro sau contra folosirii ei. Aproape fiecare parinte s-a intrebat la un moment dat daca este bine ca bebelusul sa foloseasca o suzeta. Unii bebelusi prefera sa isi suga degetele, ca mecanism de auto-calmare si linistire, altii o resping. 

Argumentele pro suzetei aduc in discutie starea de calm si relaxare pe care o are copilul cand foloseste suzeta. Deoarece mama nu se poate ocupa tot timpul de cel mic, bebelusul apeleaza la suzeta in momentele de agitatie, pe timpul noptii sau ziua in timpul somnului. Pentru ca se evita sugerea degetului, care nu este considerat un lucru igienic, mamicile stau linistite deoarece stiu ca isi pot steriliza usor suzeta. Mai mult, anumite studii sustin ca bebelusii care adorm cu suzeta in gura au un risc mai scazut de a avea sindromul de moarte subita. Totusi, folosirea suzetei aduce si cateva lucruri mai putin placute.

Ca argumente contra, se remarca posibilitatea dezvoltarii unor anumite probleme dentare. Folosirea suzetei poate creste riscul malformatiilor maxilarului, asa ca vizitele periodice la dentist sunt obligatorii. Mai mult, suzeta poate crea dependenta, astfel ca despartirea de ea va fi anevoioasa si va dura timp. Totodata, un copil caruia ii este data suzeta prea repede dupa nastere ar putea sa nu invete cum sa suga corect la san. Suzeta interfereaza cu alaptarea, iar cel mic poate sa nu se hraneasca destul incat sa isi sature foamea.

Pentru o folosire buna a suzetei, parintii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi. Spre exemplu, suzeta trebuie introdusa la o luna-doua de la nasterea bebelusui, dupa ce are un program stabil de hranire. Nu trebuie fortat sa ia suzeta daca nu este interesat de ea. Suzetele trebuie curatate zilnic cu un detergent bland, iar materialul din care sunt facute sa fie de buna calitate, non toxic.

Your email address will not be published. Required fields are marked *