Pro sau contra suzetei?

Suzeta, alaturi de multe alte lucruri controversate in forumurile pentru parinti, starneste si azi discutii, parintii fiind pro sau contra folosirii ei. Aproape fiecare parinte s-a intrebat la un moment dat daca este bine ca bebelusul sa foloseasca o suzeta. Unii bebelusi prefera sa isi suga degetele, acesta fiind un mechanism de auto-calmare si linistire.

Argumentele pro suzetei aduc in discutie starea de calm si relaxare pe care o are copilul cand foloseste suzeta. Deoarece mama nu se poate ocupa tot timpul de cel mic, el apeleaza la suzeta in cazul in care este agitat sau cand se trezeste noaptea sau ziua din timpul somnului. Cel mic nu isi mai suge degetul, care deseori nu e prea igienic, astfel ca mamicile stau linistete deoarece stiu ca isi pot steriliza usor suzeta. Mai mult, anumite studii sustin ca bebelusii care adorm cu suzeta in gura au un risc mai scazut de a avea sindromul de moarte subita. Totusi, folosirea suzetei aduce si cateva lucruri mai putin placate:

Ca argumente contra, se remarca posibilitatea dezvoltarii nor anumite probleme dentare. Folosirea suzetei poate creste riscul malformatiilor maxilarului, asa ca vizitele la dentist se vor indesi, lucru ce nu este pe placul nimanui. Mai mult, suzeta poate creea dependenta, astfel ca despartirea de ea va fi anevoioasa si va dura timp. Totodata, un copil caruia ii este data suzeta prea repede dupa nastere ar putea sa nu invete cum sa suga correct la san. Suzeta interfereaza cu alaptarea, iar cel mic poate sa nu se hraneasca destul incat sa isi sature foamea.

Pentru o folosire buna a suzetei, parintii trebuie sa tina cont de cateva sfaturi. Spre exemplu, suzeta trebuie introdusa la o luna-doua de la nasterea bebelusui, dupa ce are un program stabil de hranire. Nu trebuie fortat sa ia suzeta daca nu este interest de ea. Suzetele trebuie curate zilnic cu detergent blanzi, iar materialul din care sunt facute suzetele sa fie din materiale cu o calitate buna, non toxice.

Your email address will not be published. Required fields are marked *