Tantrumurile copiilor: accesele de furie necontrolate

Tantrumurile copiilor sau accesele de furie necontrolate sunt un comportament natural care apare in mod special la copiii care nu reusesc sa-si exprime in cuvinte frustrarile de orice fel. In timpul unui tantrum, copiii se manifesta prin plans, tipete, lovituri sau chiar isi tin respiratia. Acest fenomen apare cel mai des la copiii cu varsta de 2-3 ani, care isi dezvolta simtul (constiinta) de sine si incep sa aiba dorinte si nevoi, dar le e imposibil sa-si gaseasca cuvintele potrivite pentru a si le indeplini.

Intensitatea tantrumurilor incepe sa descreasca la implinirea varstei de 3-4 ani, atunci cand micutului incep sa i se imbunatateasca abilitatile verbale, reusind sa isi gestioneze mai bine sentimentele neplacute.

Studiile arata ca 87% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 luni dezvolta aceste accese de furie, crescand la 91% intre 30 si 36 luni si reducandu-se la 59% la 42-48 luni de viata.

Tantrumurile reprezinta o etapa normala in dezvoltarea copilului, printre cauzele acestora numarandu-se: senzatia de foame, senzatia de oboseala, senzatia de disconfort, nevoia de atentie.

Mamele isi pot ajuta copiii sa evite aceste crize oferindu-le atentie, recompensandu-i cu laude si facandu-i sa creada ca ei detin controlul asupra anumitor lucruri. Actiunile mamei sunt luate drept exemplu de catre cel mic, de aceea o mama trebuie sa isi pastreze seriozitatea si calmul cand incearca sa isi ajute copilul sa treaca peste un acces de furie.

De asemenea, un copil nu trebuie recompensat dupa trecerea unui acces de furie, acesta poate percepe recompensa ca pe o reusita a manifestarii sale si sa continue sa le faca mai des decat inainte.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *