Prima menstruatie: sfaturi utile pentru parinti

Prima menstruatie in viata unei fete reprezinta un moment delicat, de aceea indicat ar fi sa primeasca suficiente informatii si sustinere din partea mamei.

Cel mai indicat moment in care o mama trebuie sa poarte o discutie despre tot ce inseamna menstruatia in viata unei femei este inainte de aparitia pubertatii, astfel incat fetita sa stie ce schimbari vor avea loc in corpul ei atunci cand va veni momentul.

Este foarte important cum o mama va descrie acest aspect normal din viata femeilor. Daca mama ii prezinta fiicei menstruatia ca pe o povara si un lucru neplacut si dureros, atunci fetita isi poate forma o opinie negativa despre acest lucru toata viata. In schimb, daca i se va explica ca menstruatia este un lucru pozitiv si reprezinta un proces biologic fara de care ar fi imposibil sa fie mame, atunci acesteia i se va parea absolut normal sa treaca prin schimbarile ce vor aparea.

Desi simptomele premenstruale sunt destul de comune in discutiile din societatea de azi, acestea sunt diferite de la o persoana la alta.

Pornind de la o simpla balonare abdominala, acestea pot continua cu dereglari digestive, intarirea sanilor si umflarea acestora, dureri de cap, dureri de spate, retentie de lichide in organism, acnee, pofte alimentare, schimbari de dispozitie, anxietate, nevoia de a plange si dificultati de concentrare si atentie.

Din punct de vedere medical, aceste cauze premenstruale raman inca un necunoscut, dar de cele mai multe ori se pune accentul pe dezechilibrul hormonal. De asemenea si deficientele nutritionale, carentele de vitamina B6, magneziu, calciu si acizi grasi esentiali pot duce la agravarea acestor simptome.

Regulile de baza ale igienei feminine si produsele necesare pentru perioada menstruatiei trebuie explicate cu mare atentie de catre o mama astfel incat fiica ei sa fie cat mai informata despre acest subiect.

Exista multe cazuri atunci cand prima menstruatie intarzie sa apara, acest lucru nu trebuie sa va alarmeze deoarece fiecare persoana este diferita din punct de vedere fizic si ca atare si prima menstruatie va aparea diferit fata de celelalte fete de aceeasi varsta.

Media de varsta la care apare primul ciclu menstrual este de 12 ani, dar poate aparea oricand intre varsta de 9 si 15 ani.

Cum sa vorbesti cu fiica ta despre prima menstruatie?

  • In primul rand cu dragoste si cu calm;
  • Alegeti impreuna, in magazin, produsele de igiena, explicandu-i diferenta dintre diferitele tipuri de absorbante si tampoane;
  • Mergeti impreuna la cumparaturi pentru a alege lenjeria intima potrivita;
  • Cauta pliante/carti special concepute pentru adolescenti si cittiti-le impreuna.

Your email address will not be published. Required fields are marked *