Pubertatea: cand si cum incepe

Pubertatea este un proces prin care a trecut toata lumea si de care mai devreme sau mai tarziu se va lovi de fiecare copil. De aceea este indicat ca fiecare parinte sa fie informat cu cat mai multe detalii pentru a stii la ce sa se astepte.

Doar atunci cand se vor lovi de aceasta problema parintii isi vor da seama cat de repede a trecut timpul si cum copilasul lor incepe usor usor sa se transforme intr-un adolescent.

Semnele pubertatii sunt destul de vizibile, deoarece in aceasta perioada fetelor le apare menstruatia si incep sa le creasca sanii, iar baietilor li se ingroasa vocea si le apare parul facial.

Pubertatea incepe dupa varsta de 9-10 ani, atunci cand hipotalamusul incepe sa secrete gonadotropina care va trece prin glanda pituitara si va incepe sa elibereze hormonii pubertatii, mai exact luteina si foliculina.

La baieti acest hormon va trece prin vasele de sange pana va ajunge la testicule si va da semnalul de a incepe producerea spermei si a hormonului numit testosteron.

La fete acesti hormoni vor ajunge la ovare si vor declansa maturizarea ovulelor si producerea hormonului numit estrogen, care va pregati organismul feminin pentru sarcina.

Unii copii pot fi incantati de aceste schimbari, pe cand altii pot avea temeri si ingrijorari deoarece vor incepe sa atraga privirile celor din jur.

Cosurile reprezinta o problema majora in randul adolescentilor. Acestea apar datorita hormonilor pubertatii care fac ca glandele din piele sa produca sebum in exces.

Spalarea acestora cu apa si sapun delicat poate ajuta la indepartarea excesului de sebum si poate reduce eruptia, dar la nevoie se poate cere ajutorul medicului specializat in afectiuni ale pielii.

Pe masura ce copiii se maturizeaza fizic si emotional vor deveni tot mai curajosi in privinta sexualitatii si a corpului lor. In acest punct este necesar ca parintii sa fie pregatiti sa poarte o discutie deschisa cu copiii lor despre masturbare si toate problemele pe care le vor intampina la aceasta varsta.

Your email address will not be published. Required fields are marked *