Adolescenta si prietenii nepotriviti

Zicala „Spune-mi cine iti este prieten ca sa iti spun cine esti” este binecunoscuta. De asemenea, este binecunoscut si faptul ca adolescenta este perioada cea mai importanta in cristalizarea identitatii, momentul in care omul isi defineste perceptia sinelui si cercul social, care ii vor modela ulterior multe dintre alegerile facute in viata.

In consecinta, cercul apropiat de prieteni cu care adolescentul umbla, care, pentru prima data in viata sa, incepe sa capete o importanta cel putin egala sau chiar mai mare decat a familiei, ii va altera nemijlocit personalitatea. De aceea este important ca parintii sa acorde o atentie deosebita prietenilor cu care copiii lor umbla, cu atat mai mult cu cat cercetatorii suedezi care au analizat adolescenti intre 12 si 18 ani au descoperit ca exista o legatura directa intre fumat, consumul de bauturi alcoolice si chiar utilizarea substantelor ilegale si presiunea la care acestia au fost supusi de catre cei de varsta lor pentru a prelua astfel de obiceiuri nocive.

Ce anume pot face parintii in mod concret pentru a preveni o potentiala influenta nociva asupra copilului lor? Primul lucru care trebuie avut in minte este ca o incercare de a ii critica in mod direct pe prietenii adolescentului va da in mod sigur gres. Adolescenta este perioada in care copilul trebuie sa isi creeze o viata sociala si o existenta in afara familiei, pentru a putea face ulterior fata cu succes provocarilor vietii de adult.

Astfel, o confruntare directa intre cele doua sfere nu va duce decat la nevoia adolescentului de a alege intre cele doua si, chiar si presupunand ca va alege familia in detrimentul prietenilor, asta ii poate cauza traume majore.

In al doilea rand, orice critica trebuie insotita de argumente, dar si de claritate, astfel incat sa se evite impresia ca parintii pur si simplu nu ii plac pe prieteni in loc ca ei sa creada doar ca nu le plac anumite obiceiuri ale acestora. Apoi, trebuie ca parintii sa le reaminteasca copiilor la orice pas ca fac asta doar din empatie si pentru ca le pasa de ei si le vor doar binele. Insa, in functie de gravitatea situatiei, pot fi adoptate si masuri mai severe, precum limitarea timpului petrecut cu prietenii sau chiar interzicerea oricarei interactiuni cu ei, in cazul in care acestia sunt implicati in activitati extrem de nesanatoase sau chiar ilegale.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *