Rutina de culcare a copilului

Rutina de culcare a copilului: ti s-a intamplat vreodata ca micutul tau sa fie hiperactiv fix cand ar trebui sa se culce? In loc sa se pregateasca pentru o poveste de noapte buna, el alearga prin casa si are chef de joaca cum n-a avut toata ziua. Daca, cumva, ajunge in pat, niciun cantec de leagan nu ii este pe plac, ci abia asteapta sa pleci din camera pentru a se juca singur. Iti suna cunoscut vreunul dintre aceste scenarii? Daca da, atunci incearca sa faci din seara un moment de rutina pentru a facilita trecerea la somn cat mai lina.

O rutina bine cunoscuta de toti ai casei aduce confort si liniste. Discutiile despre ora de masa sau de culcare se diminueaza, cei mici se simt mai confortabil urmarind sirul de actiuni pe care il cunosc. O rutina bine stabilita dezvolta alte obiceiuri mici la copii pe care le vor aplica toata viata si ii vor ajuta sa aiba grija de sine. Iata cateva idei despre cum iti poti petrece seara:

Incepand cu ora sase si pana pe la opt este timpul in care familia se strange laolalta pentru cina. Este un moment de familie in care membrii ei isi impartasesc povesti, probleme cotidiene sau alte lucruri. Este momentul de petrecut timpul impreuna. Urmeaza apoi cinci-zece minute in care masa este stransa, vasele se spala. Urmeaza baita pentru cei mici si spalatul pe dinti. Apoi, este momentul in care cauti haine pentru a doua zi – caci cu totii stim cat de greu se gasesc haine care nu trebuie calcate la ora sase dimineata! Verifica si ghiozdanul de scoala, sa fie facut complet. In functie de varsta copilului, acum poate fi timpul pentru citit o poveste sau cantat, spus rugaciuni sau orice altceva poate deveni o traditie. Mai ramai cateva minute dupa ce adoarme cel mic, astfel ezitand situatiile in care se trezeste imediat ce tu pleci.

Exista mai multe metode prin care te poti asigura ca respectati amandoi (sau toti trei!) rutina de culcare stabilita. Poti scrie pe o foaie activitatile pe care urmeaza sa le faceti si sa le lipesti intr-un loc vizibil, cum ar fi usa celui mic. De asemenea, mai poti incerca sa-l anunti pe copil ca urmeaza seara si sa-i reamintesti ce presupune venirea noptii. Daca micutul tau se culca mai tarziu decat ai prefera sau decat este benefic pentru el, poti incerca sa muti mai devreme cina si treptat sa induci alta ora de culcare, astfel incat trecerea sa se faca lin. Nu uita de jucaria sau animalul de plus preferat al celui mic pentru un somn lipsit de monstri.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *