The terrible twos – criza de la doi ani

Criza de la doi ani: cum si cand incepe?

Cand micutul tau poate merge fara ajutor dintr-un colt al camerei in altul, el se simte invincibil. Dar cand este impins de fratiorul sau si cade la podea, parca se prabuseste rusinat si se gandeste ca nu va putea sa alerge niciodata. Iar plansul ce urmeaza pare un lucru firesc pentru cel mic, insa adultii se simt deja satui de aceste experiente obositoare. Ce se intampla cu copilul nostru pe la doi ani?

„The terrible twos” este denumirea din engleza pentru faza in care intra copilul in jurul varstei de doi ani. Vocabularul lui creste semnificativ, dar comunicarea nu merge struna; descopera ca trebuie sa se supuna unor reguli, dar nu le intelege pe deplin; de multe ori tipa sau face scene in cele mai stanjenitoare momente. Ingerasul tau mic se transforma pe nepusa masa intr-un monstru ce tipa si face urat, se da cu fundul de pamant si loveste cum apuca. Ce-i de facut?

Raspuns: nimic, asteapta sa creasca! Crizele de doi ani se leaga strans de varsta lui, NU de tantrumuri zgomotase si de stabilirea granitelor. Cel mic a mai crescut, constientizeaza ca este o fiinta separata de mama lui, realizand ca poate lua anumite decizii. Vrea sa faca multe lucruri singur, de la imbracat si mancat singur pana la traversat strada singur, moment in care parintele trebuie sa actioneze ferm. Aceasta etapa de crestere presupune multa diplomatie din partea adultilor: copilul trebuie lasat sa faca anumite lucruri singur, cum ar fi sa se spele seara, pentru a i se incuraja independenta, dar si sa i se explice cu fermitate de ce nu poate pleca de langa parinti singur la cumparaturi. Crizele de furie se vor diminua cu varsta, cand cel mic va avea o cunoastere mai buna a lumii si a propriei identitati.

Poate ati observat ca aceste crize de furie se manifesta preponderent cand este si mama sau tatal alaturi – oare de ce? Pentru ca familia este, in primul rand, un loc de siguranta pentru copil, iar cei doi adulti sunt oamenii in care cel mic are cea mai mare incredere. Ei reprezinta un mediu sigur pentru declansarea emotiilor si frustrarilor interioare. De aceea, cand observi ca se declanseaza o criza de furie, ia-l pe copil deoparte, stai cu el si incearca sa-l asculti, sa-l intrebi ce a patit. Nu ridica tonul si nici nu-l ameninta, nu vei reusi decat sa-i starnesti si mai tare furia! Stiti vorba aia, cu rabdarea treci si marea… asa si cu cei mici, cresc fara sa-ti dai seama!

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *