8 greseli in educarea copiilor

Citeste mai jos 8 greseli in educarea copiilor pe care le fac parintii.

Eforturile parintilor in incercarea de a-si educa copiii se intorc uneori impotriva acestora, deoarece cei mici pot deveni extrem de incapatanati, reactionand invers fata de ce li se spune sa faca.

Din dorinta de a da o cat mai buna educatie copiilor, parintii tind sa faca multe greseli, fara ca macar sa isi dea seama.

  1. O mica minciuna nu face rau nimanui

De multe ori parintii apeleaza la minciunele in incercarea disperata de a-si convinge copilul sa faca ceva ce nu doreste. Acest lucru, desi pare inofensiv si la inceput are success, duce la situatii in care parintii sunt pusi sa le explice copiilor diverse lucruri in legatura cu acel subiect. Se apeleaza astfel la alte minciuni pe langa cea mica, formandu-se un cerc vicios.

  1. Corectia in public

Copiii tind sa isi doreasca jucariile celorlalti colegi sau prieteni si parintii incearca sa le impuna in public sa fie cuminti si sa renunte la acele jucarii amenintandu-i cu plecatul acasa sau cu o pedeapsa.

Aceasta abordare de cele mai multe ori este total gresita si are efecte inverse pentru cei mici, in schimb un procedeu care sigur va da rezultate este acela de a-i aminti ce s-a intamplat ultima data cand nu a fost cuminte sau a suparat un copil.

  1. Cand un parinte lasa de la el, in detrimentul celuilalt

De multe ori parintii se pun de acord sa se comporte intr-un anumit mod sau sa ii interzica copilului sa faca o activitate, dar un parinte devine pe parcurs maleabil si are tendinta de a lasa de la el in discutia cu cel mic. In acest mod copilul va intelege ca are voie sa faca ce vrea si va actiona ca atare. In schimb, daca parintii reusesc sa ramana o echipa, copilul nu va avea de ales si se va comporta mai bine.

  1. Tendinta de a mitui copilul

Tendinta de a apela la mici trucuri pentru a-si convinge copiii sa faca un lucru poate functiona la inceput, dar pe parcurs exista riscul ca cel mic sa ajunga sa ceara de fiecare daca o mica recompensa pentru un lucru facut.

Expertii sunt de parere ca cea mai buna metoda este cea in care se insista doar verbal pentru un bun comportament, recurgand mai bine la laude si cuvinte de multumire.

  1. Comportament agresiv

Exista momente in care un copil poate fi atat de neascultator incat parintii isi pot iesi din minti si pot recurge la gesturi usor agresive. Acest lucru este total gresit, deoarece copiii imita tot ce vad si nu mare poate fi surpriza cand cel mic va recurge la aceleasi gesturi in compania altor persoane sau a altor copii.

  1. Pierderea rabdarii

Cresterea unui copil activ poate determina parintii sa ajunga de multe ori la capatul rabdarilor. In momentele cand acestia simt ca isi pierd rabdarea, nu este gresit sa ia o pauza. Dupa cateva minute petrecute singur intr-o alta camera, se incarca bateriile cu forte proaspete si doza noua de rabdare.

  1. Tendinta de a astepta prea mult

Multi parinti gresesc atunci cand cel mic face o fapta rea si recurg la o amenintare pe termen lung. In cele mai multe cazuri copilul nu isi aminteste a doua zi ce a facut si pedepsirea acestuia dupa un timp indelungat nu mai are sens. Cel mai bun mod este acela de a actiona pe loc.

  1. Tendinta de a explica prea mult

De multe ori parintii tind sa le explice copiilor de ce nu e corect sa faca un lucru recurgand la explicatii de lunga durata. In general aceste explicatii vor trece pe langa capul copiilor deoarece nu vor intelege nimic. O explicatie scurta sau o afirmatie poate fi mai eficienta in aceste cazuri.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *