Un copil bilingv, care poate vorbi mai mult de o limba, este astazi o provocare pentru parinti.

Un copil bilingv, care poate vorbi mai mult de o limba, este astazi o provocare pentru parinti. Nu mai avem nevoie de o guvernanta erudita pentru ca un copil sa devina bilingv. Exista o serie de materiale la indemana pe care orice prarinte le poate folosi cu succes pentru copilul sau in dobandirea unor abilitati lingvistice extraordinare in mai multe limbi straine. Astfel, am pregatit o serie de sfaturi parctice pentru mamicile care isi doresc un copil bilingv. Citeste mai mult “Cum sa cresti un copil bilingv: sfaturi practice”

Cele patru reguli tibetane pentru educatia copilului sunt cunoscute si aplicate de secole de familii de pe intreg mapamondul.

Cele patru reguli tibetane pentru educatia copilului sunt cunoscute si aplicate de secole de familii de pe intreg mapamondul. Avand la baza echilibrul si dorinta unei relatii armonioase dintre parinte si copil, regulile ajuta in dezvoltarea celor mici.

  1. Printul. De la 0 la 5 ani.

Prima perioada a vietii unui copil este cea in care acesta descopera universul inconjurator. Dar tot atunci el isi descopera familia si se descopera pe sine. Este foarte curios si foarte activ. Necunoscand multe lucruri, va face boacane si trasnai. In aceasta perioada, copilul nu trebuie certat. Arata-i ca esti suparata sau intristata de ce a facut prin mimica fetei, dar nu-l certa si in niciun caz nu-l brusca. Copilul nu intelege relatia cauza-efect. De exemplu, daca varsa bolul cu mancare pe jos, nu intelege ca tu trebuie, dupa aceea, sa faci curat in bucatarie. Si nici nu intelege ca poate tu atunci nu ai timp sa faci curat. La fel cum copilul nu intelege valoarea materiala a lucrurilor. Daca il certi la aceasta varsta frageda, nu il inveti respectul, ci supunerea.

  1. Angajatul. De la 5 la 10 ani.

Perioada de la 5 la 10 ani este cea in care copilul se dezvolta emotional si intelectual. Acum incepe sa deprinda reguli si obiceiuri si sa inteleaga relatia cauza-efect. Nu degeaba vorbim despre “cei sapte ani de-acasa”. Nu ezita, asadar, sa-i impui reguli si un program, atat in ceea ce priveste activitatile de la gradinita/scoala, cat si in ceea ce priveste activitatile din timpul liber si cele de acasa. Este momentul in care poti utiliza recompense, dar si pedepse (in niciun caz fizice).

  1. Egalul. De la 10 la 15 ani.

Egali nu veti fi niciodata. Intotdeauna parintii se vor diferentia de copiii lor prin experienta si grija. Dar a-l trata pe copilul tau ca pe un egal inseamna a-i acorda timpul si atentia cuvenite unei persoane mature. Asa invata ca este important pentru tine dar, mai ales, asa se dezvolta independent. Este momentul discutiilor, sfaturilor si consilierilor. Totodata este perioada bine cunoscutelor negocieri parinti-copii. Nu incerca sa-i impui punctul tau de vedere sau gusturile tale. Si evita sa-i interzici lucruri fara explicatii. Lipsa explicatiilor creeaza caractere lipsite de independenta.

  1. Respectul. Dupa 15 ani.

Acum este momentul in care trainicia etapelor anterioare isi vede rodul. Este greu sa mai educi un copil dupa varsta de 15 ani. Poti fi doar un exemplu si un prieten care-i respecta alegerile din viata. Prea multa grija il va transforma intr-o persoana nesigura, prea mult alint, intr-o persoana infantila.
Respectul il va face pe copilul tau sa fie si mai apropiat de tine. Astfel, el va intelege ca tu ii esti sprijin constant in viata. Lipsa respectului doar il indeparteaza. Si cine isi doreste un copil instrainat?

 

Stai si te gandesti, intrebandu-te daca nu esti cumva un parinte obsedat de control. Stii ca vrei sa ai un copil dezinvolt, capabil sa faca responsabil propriile alegeri. Nu vrei sa-i interzici nimic, nici sa-i impui regulile stricte pe care tu le urai in copilarie. Cu toate acestea, astazi, fluxul de informatie este urias. Iar daca ai decis sa-i iei copilului tau un telefon mobil, cu siguranta de intrebi nu doar la ce se uita pe telefonul mobil, ci si cat timp petrece. Pentru ca toata informatia disponibila ne mananca timpul si atentia. Suntem noi, adultii, victime. Copiii vor incerca sa descopere cat mai multe lucruri, asa ca vor fi distrasi de la lectii si de la alte activitati recreative – sport, miscare in are liber – atat de importante pentru cresterea lor. Citeste mai mult “Cele mai bune aplicatii pentru control parental”

Responsabilitatea nu este legata de varsta. Si nici necesitatea unui telefon. Cum este copilul meu? Are grija de lucrurile sale?

 1. Este pregatit?

Responsabilitatea nu este legata de varsta. Si nici necesitatea unui telefon. Cum este copilul meu? Are grija de lucrurile sale? Este atent sau mai degraba imprastiat? Daca cel mic nu-si va lua telefonul cu el sau va uita sa-l incarce, nu vei putea vorbi cu el. In plus, daca nu raspunde atunci cand il suni, vei trai panica lui “de ce nu raspunde” – stim cum e cand ne lasam coplesiti de emotii si uitam ca poate nu raspunde pentru ca e ocupat cu joaca sau lectiile. Inainte sa te decizi, nu uita ca intotdeauna exista o diferenta intre “a vrea” si “a avea nevoie” de un lucru. Citeste mai mult “5 intrebari inainte de a-i lua copilului tau telefon”