5 intrebari inainte de a-i lua copilului tau telefon

Responsabilitatea nu este legata de varsta. Si nici necesitatea unui telefon. Cum este copilul meu? Are grija de lucrurile sale?

 1. Este pregatit?

Responsabilitatea nu este legata de varsta. Si nici necesitatea unui telefon. Cum este copilul meu? Are grija de lucrurile sale? Este atent sau mai degraba imprastiat? Daca cel mic nu-si va lua telefonul cu el sau va uita sa-l incarce, nu vei putea vorbi cu el. In plus, daca nu raspunde atunci cand il suni, vei trai panica lui “de ce nu raspunde” – stim cum e cand ne lasam coplesiti de emotii si uitam ca poate nu raspunde pentru ca e ocupat cu joaca sau lectiile. Inainte sa te decizi, nu uita ca intotdeauna exista o diferenta intre “a vrea” si “a avea nevoie” de un lucru.

2. Ma va ajuta sa-l supraveghez mai bine?

Cu siguranta este un mod prin care puteti comunica mai usor. Nici nu e nevoie neaparat de convorbiri telefonice, mesajele sunt de multe ori mai la indemana. De asemenea, un telefon este vital in situatii de urgenta. Primul telefon este o buna ocazie sa-l inveti despre apelurile de urgenta la 112. O alta modalitate de supraveghere pe care o ofera telefonul sunt diversele aplicatii bazate pe trancking-ul prin GPS.

3. Ce tip de abonament/cartela i s-ar potrivi?

Nu doar lui, ci si tie in functie de buget. Un telefon vine cu costuri, atat de achizitie, cat si lunare. E bine sa tii cont si de costurile de date – accesul la internet.

4. Cat timp va petrece pe Facebook?

Daca acum cativa ani, un telefon era un telefon, astazi un telefon este un smartphone care iti ofera acces la net, Facebook, muzica, jocuri si, nu in ultimul rand, o serie intreaga de aplicatii. In toate acestea, cel mai important este echilibrul. Desigur ca va sta pe facebook, iar statul pe Facebook este o modalitate foarte buna de a dezvolta relatii sociale. Desigur ca se va juca si ca va asculta muzica. Important este ca timpul petrecut sa nu fie mai mare ca timpul alocat lectiilor sau activitatilor fizice. Poti face un pact cu cel mic sau un set de reguli privind timpul pe care il poate aloca “distractiilor” de pe telefonul mobil. Daca te gandesti la site-urile cu continut dedicat exclusiv adultilor, accesul pe paginile lor poate fi ocolit prin aplicatii special dezvoltate.

5. Ii va afecta somnul?

La fel cum noi, adultii, inainte de culcare butonam telefonul, aceeasi tentatie o va avea si copilul tau. Numeroase studii au demonstrat ca cei care butoneaza telefonul sau tableta seara, inainte de culcare, adorm mai greu. Somnul care nu mai vine se datoreaza luminii device-ului si starii de hiperactivitate pe care o induce activitatea pe tableta sau telefon. Discuta acest lucru cu copilul tau si incearca sa pui in aplicare recomandarea specialistilor: pentru un somn odihnitor, stinge toate device-urile cu doua ore inainte de culcare. Lectura de dinainte de somn revine in forta. ☺

Your email address will not be published. Required fields are marked *