Bunele maniere la copii

Bunele maniere la copii: politetea si „cei sapte ani de acasa” merg mana in mana. Cum omul traieste intr-o societate, o buna intelegere si comunicare cu celelalte persoane este necesara la orice varsta. Ce ar trebui sa stie cel mic de la o varsta frageda? In functie de context, bunele maniere sunt altele, asa ca trebuie sa cunoasca mai multe:

La scoala, un copil manierat saluta de cate ori vede un adult sau un alt copil cunoscut. Saluta si cand intra in clasa si cand o paraseste. Mai trebuie si sa ceara permisiune inainte de a lua lucrurile altei persoane si sa-i multumeasca acesteia pentru imprumut, restituind obiectul in aceeasi stare in care l-a primit. Nici „multumesc” sau „te rog” nu trebuie sa lipseasca din vocabularul zilnic.

Cand sunteti afara, cel mic trebuie sa fie atent la ceilalti si politicos chiar si cu persoanele straine. De asemenea, ar fi bine sa stie cand sa cedeze locul in mijloacele de transport in comun persoanelor varstnice sau cu dizabilitati, sa nu arunce gunoiul pe jos si sa nu se bage in fata la o coada unde asteapta alti oameni. Daca avem un copil mai mare, atunci ar trebui sa stie deja sa lase telefonul mobil sau tableta cand vorbeste cu altcineva.

In timpul mesei, un copil mananca cu gura inchisa si nu lasa sa i se vada resturile alimentare de printre dinti. Mai mult, foloseste cutitul si furculita sa isi taie mancarea singur, dupa posibilitatile varstei. Nici nu vorbeste cu gura plina sau intrerupe alte persoane. Nu se apuca de mancat pana nu si-au pus toate persoanele de la masa mancare in farfurie, dar se ofera sa le ajute daca nu ajung la sare sau la altceva.

In orice situatie s-ar afla, un copil trebuie sa dea dovada de empatie si bune maniere. Un zambet, un salut si un multumesc nu strica niciodata. Inainte sa te astepti de la copilul tau sa faca toate aceste lucruri, asigura-te ca si tu esti un model in ceea ce priveste buna conduita, astfel cel mic sa aiba de la cine invata in mod natural.

Your email address will not be published. Required fields are marked *