Ce sa faci cand copilul te minte?

Daca ti-ai prins de mai multe ori copilul mintindu-te, atunci nu mai poti fi sigur ca spune adevarul. La un moment dat in viata, fiecare copil isi va minti parintii, fie ca ne place sau nu. Deseori, minciunile sunt nevinovate sau te pot amuza, izvorand dintr-o naivitate a copilariei.

In functie de varsa, minciunile pot avea diferite cauze. Pana la varsta de trei ani, copilul este intr-o vesnica stare de confuzie legata de lumea exterioara si sunt complet dependenti de adulti pentru supravieturile, asa ca minciunile pot fi de fapt greseli nevinovate. Copilul intre trei si sapte ani are o lume imaginara proprie, uneori nu face distinctie intre ce este real si ce nu. Dupa sapte-opt ani minciua este constientizata, iar copilul o poate face pentru a evita o consecinta neplacuta sau pentru a se pune intr-o pozitie de superioritate.

Odata ce copilul este constient de diferenta dintre adevar si minciuna, poti incuraja onestitatea si importanta ei in familia voastra. Incearca sa gasesti cauza minciunilor, in special daca sunt repetate. Deseori, un copil care exagereaza povesti si se da mare simte nevoia sa fie laudat, vrea sa aiba parte de admiratie si respect din partea celorlalti. Pe de alta parte, un copil care nu admite o greseala si insista ca nu a facut un lucru rau poate fi speriat de consecintele actiunii facute.

Procedeaza cu calm si explica-i de ce nu este bine sa minta. Incearca sa nu-l judeci pentru ce face si tu sa reprezinti un loc sigur pentru ca el sa isi exprime sentimentele, sa nu se teama de eventualele repercusiuni pe care le poate avea o actiune.

Libertatea asociata varstei aduce si mai multe responsabilitati, asa ca il poti lasa pe cel mic sa continue cu minciuna pana in momentul in care nu mai poate sa o sustina. Atunci va descoperi pe pielea lui ca nu poti tine o minciuna nesfarsit, asa ca va alege sa spuna adevarul.

Your email address will not be published. Required fields are marked *