Copilul meu nu citeste

Copilul meu nu citeste. Ce ma fac?

Ce e mai frumos decat un moment de imbratisat cu copilul tau in timp ce cititi ceva? Putine lucruri, spunem noi! Ce ne facem insa cu un copil care nu citeste? Nici din proprie initiativa, iar daca are o lectura obligatorie o evita pana in ultimul moment sau doar se face ca o citeste? Iata cele mai des intalnite cazuri in care un copil nu vrea sa citeasca:

  1. Nu crede ca a citi e o placere

Si-l putem intelege perfect aici! In definitiv, cine sa stea sa citeasca atunci cand are atatea tablete, jocuri sau jucarii? Si mai ales, cand nu vede pe altcineva citind? E greu de convins un copil sa citeasca daca nu te vede nici pe tine, in calitate de parinte, citind. Daca iti e greu sa-ti faci timp pentru asta, gandeste-te la fratiorii, verisorii sau prietenii celui mic. Citeste vreunul dintre ei? Il poti da drept exemplu? Daca nu e nimeni in jur, incearca tu sa-ti gasesti 10 minute pe zi si povesteste-i despre ce ai citit.

  1. Nu isi alege el cartile.

Fiecare adult are cartile lui favorite. Carti citite in copilarie, in adolescenta, in ton cu prima iubire si asa mai departe. Deseori alegi ce ti se pare tie mai interesant pentru cel mic, insa te-ai gandit ca s-ar putea sa aiba alte preferinte? Chiar daca in mod normal este innebunit dupa dinozauri, poate o carte despre pirati i-ar placea mai mult. Mergi cu el intr-o librarie si lasa-l sa-si aleaga propriile carti care il pasioneaza, chiar daca pe tine nu te atrag asa mult.

  1. Nu vrea sa incerce lucruri noi

Carui copil nu ii place sa i se citeasca? Noaptea, in patutul lui mic, langa mami si tati –

parca orice poveste merge. Deseori se intampla sa ii citesti aceeasi poveste de nenumarate ori si parca tot nu e de ajuns, asa-i? Pentru a-i starni curiozitatea, frunzareste niste pagini dintr-o carte noua si arata-i cu degetul un pasaj. Intreaba-l ce parere are despre ce se va intampla mai departe. Poate fi interesat, caz in care il poti lasa pe el sa citeasca aventurile povestite.

Spor la lectura!

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *