Copilul meu se ia de alti copii – ce-i de facut?

Un copil creste cel mai bine alaturi de alti copii, asta pare a fi un lucru stiut de toata lumea. Fie ca vorbim de gradinita, scoala sau parc, cu siguranta la un moment dat micutul tau va interactiona cu alti copii de varsta lui. Uneori vei avea placuta surpriza sa-i vezi jucandu-se frumos, intelegandu-se si impartindu-si jucariile. Alteori, insa, vei asista la certuri, zgarieturi, tipete sau poate chiar la enervari si suparari din partea unuia sau a ambilor copii. Nu este rara nici bataia dintre copii, chiar daca cei doi sunt invatati de acasa ca nu e bine sa lovesti pe cineva.

In cazuri mai grave, odrasla ta poate sa se ia in repetate randuri de alti copii, sa fie agresiv si cunoscut drept un „bully”. Poate umili, hartui sau lovi pe altcineva, in special cand prezenta unui adult este redusa. Comportamentul de bullying poate include tachinarea bazata pe anumite caracteristici sau trasaturi evidente ale altui copil, de exemplu unul supraponderal poate fi strigat in repetate randuri ca „balena” sau un altul care poarta ochelari sa fie numit „aragaz cu patru ochi”. Alte tipuri de comportament incadrate ca bullying sunt izolarea, raspandirea de zvonuri sau barfe false, agresiunea fizica, violenta verbala, ironizarea sau abuzul emotional.

Studiile arata ca, in cele mai multe cazuri, un copil care hartuieste poate duce lipsa de empatie si de compasiune pentru fiintele inconjuratoare, isi exprima supararea sau mania fata de anumite evenimente din viata lui, are putina incredere in sine, isi doreste sa fie in control, provine din familii unde hartuirea se intampla des sau, din contra, poate fi la randul lui o victima a batjocurii si din victima devine abuzator.

Ce e de facut cand afli ca ai un copil agresor? In primul rand, asteapta-te sa fii chemat la scoala pentru a avea o discutie cu cadrele didactice si/sau cu parintii celuilalt copil hartuit. Asculta cu atentie evenimentele relatate, apoi intreaba-ti copilul cu calm varianta lui de poveste. Incearca sa intelegi ce provoaca acest timp de comportament. Si prietenii lui hartuiesc alti copii? A fost provocat de cineva? Vede pe internet astfel de exemple?

Dupa ce asculti toate partile implicate in aceasta experienta, incearca sa-l inveti sa fie empatic, sa se gandeasca la sentimentele celui ranit. Arata-i modele pozitive de urmat si spune-i ca ai zero toleranta fata de hartuirea altor copii. Explica-i din start care vor fi consecintele daca nu inceteaza sa se ia de altii. Pe de alta parte, lauda-l cand are un comportament exemplar si incurajeaza-l sa-si arate compasiunea fata de ceilalti. Daca dupa cateva luni de corectat constant acest comportament nu vezi niciun rezultat vizibil, poate este timpul sa apelezi la un ajutor experimentat, care poate ameliora acest tip de comportament.

Your email address will not be published. Required fields are marked *