Copilul meu vorbeste urat! Cum il dezvat!?

Copilul meu vorbeste urat – odata cu trecerea timpului, in educatia copiilor apar noi si noi probleme carora parintii trebuie sa le faca fata. Chiar daca pana acum copilul tau era dulce, ascultator si toata lumea se mira cat de bine educat este, de curand a trecut la alta etapa si a inceput sa isi schimbe radical comportamentul.

Aceasta etapa este o urmare a incercarii copilului de a detine controlul sau mai poate fi descrisa ca o forma de manifestare a emotiilor, in special la pre-adolescentii care nu stiu inca cum sa isi exprime emotiile.

Acest comportament sau limbaj de cele mai multe ori este copiat de la persoanele din jurul lor sau din desene animate. In ultima perioada, traducerea desenelor lasa de dorit, de multe ori auzind traduceri de genul: ‘’prost’’,’’nebun’’,’’ticnit’’ si multe altele, copiilor li se par niste cuvinte normale si incep sa le foloseasca.

O alta influenta negativa o pot avea la gradinita in compania altor colegi, daca unul-doi incep sa foloseasca niste cuvinte mai neobisnuite, fiti convinsi ca si ceilalti vor incepe sa le utilizeze crezand ca sunt niste cuvinte normale.

Una dintre cele mai importante cauze ale declansarii acestei forme de limbaj este imitarea celor din jur. Astfel,  pentru a preveni este recomandata evitarea expunerii copilului la violenta sau la conversatii in care sunt folosite cuvinte neadecvate.

Deoarece este imposibila menajarea copiilor in toate cazurile de influente negative a factorilor externi, parintii trebuie sa urmeze niste reguli pentru a-l determina pe copil sa isi schimbe comportamentul. In primul rand ei trebuie sa inteleaga cauza unui astfel de comportament pentru a putea explica celor mici efectele vorbitului urat. O alta metoda cu un grad mare de reusita este acela in care parintii se pozitioneaza la egalitate cu cei mici, in postura de prieteni si incearca sa poarte discutii calme cu ei, aratandu-le in acest mod respect fata de sentimentele si emotiile lor.

In niciun caz un parinte nu trebuie sa aiba o reactie rigida si sa foloseasca un limbaj violent pentru a il corecta, in acest mod copilul va persista in greseala si poate avea urmari mult mai grave pe viitor.

Pedeapsa poate fi de asemenea o solutie buna, doar in cazurile in care I se explica copilului unde a gresit si motivul pentru care este pedepsit. De recomandat ar fi ca pedeapsa sa fie clara si delimitata in timp si sa se incerce ducerea acesteia pana la capat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *