Cum sa cresti un copil fara sa ridici vocea

Cum-sa-cresti-un-copil-fara-sa-ridici-vocea

Desi exista generatii intregi de oameni crescuti cu pedepse fizice, ridicat tonul si alte asemenea, in ziua de astazi este recomandat sa cresti un copil fara sa ridici vocea. Se promoveaza tehnici de disciplina pozitiva, tratarea copilului ca pe un egal si sa il lasi pe cel mic sa experimenteze consecintele faptelor lui. Deseori, insa, un parinte se poate simti frustrat, mai ales cand copilul nu respecta anumite cerinte sau rugaminti si poate apela la strigate sau tipat.

Cum acest lucru nu este de dorit, poti incerca cateva metode aplicate zi de zi pentru a-ti usura interactiunea cu cel mic. Explica-i consecintele negative ale faptelor sale din timp si lasa-l sa simta pe propria piele ce inseamna. De exemplu, ii poti spune ca trebuie sa isi termine temele inainte sa duca afara, in caz contrar nu se va putea uita la tv sau pe tableta. Daca refuza, nu il forta, ci doar fii ferm in ce ai spus mai devreme.

Stabileste niste reguli clare pe care copilul trebuie sa le urmeze. Scrie-le intr-un loc vizibil si aminteste-i ca trebuie respectate. Nu uita ca deseori copiii mici nu au notiunea timpului, asa ca pentru ei „imbraca-te in cinci minute” este greu de aproximat.

Recompenseaza prin atentie si cuvinte pozitive orice actiune pe care vrei sa o vezi la copilul tau. Chiar daca fapta poate parea neinsemnata, laud-o si exprima-ti atitudinea fata de ea. Spre exemplu, cand face ordine sau se comporta frumos pe strada mentioneaza-i ca apreciezi asta.

Nu uita sa iti potrivesti asteptarile cu varsta pe care o are copilul, in acest fel evitand cazurile in care te enervezi ca cel mic nu face ce i-ai spus. Spre exemplu, nu te astepta ca un copil mic sa stea linistit pentru doua ore la un restaurant select, ci ofera-i alternative „childfriendly” in care comportamentul lui sa nu deranjeze alti oameni.

Your email address will not be published. Required fields are marked *