Educatia financiara se invata din primii ani de viata

Educatia financiara –   cateva lectii  pe care sa le oferi copilului tau:

  1. Banii nu cresc in pom

Sigur, pentru un adult asta e firesc de stiut – dar se intampla ca un copil sa nu aiba nicio idee despre provenienta banilor. Este momentul pentru o discutie libera despre serviciul pe care il ai, in care ii explici ca in schimbul muncii depuse primesti o anumita suma de bani. Poti sa-i demonstrezi asta platindu-l cu sume mici pentru diverse treburi prin casa.

  1. Nevoi vs dorinte

Poate ca un prescolar nu va intelege cu usurinta concepte complexe legate de bani, dar poate realiza diferenta dintre nevoi si dorinte. Mai intai, banii se duc pe cheltuieli legate de locuinta, mancare sau sanatate, in timp ce diverse jucarii sau vacante nu reprezinta cheltuieli necesare, ci dorinte care imbunatatesc calitatea vietii. Un tricou cu care sa mearga la scoala este necesar, dar fix un tricou de firma, cu anumite personaje din desene animate, este o dorinta.

  1. Fiecare lucru are un pret

Cei mici trebuie sa stie ca banii sunt un lucru finit, chiar si in cazul in care familia este foarte instarita. Asta inseamna ca nu se poate cumpara tot ce isi doreste mititelul tau. Spre exemplu, daca bugetul de cumparaturi pentru mancare este de 50 de lei astazi si ii dam pe toti pe jucarii, nu vom avea ce sa mancam. O vizita la piata poate fi folositoare, caci ii arati copilului preturile produselor si ii poti cere opinia despre cum sa se incadreze intr-un anumit buget pentru mancare, de exemplu.

  1. Bani albi pentru zile negre

Cu totii stim importanta unui fond de urgente in care sa avem cateva economii de o parte. Fie ca e vorba de o urgenta medicala, de un eveniment neasteptat sau avem nevoie, pur si simplu, de niste bani suplimentari, economiile sunt foarte importante. Cumpara-i o pusculita si ofera-te sa contribui cu cateva monede (sau chiar bancnote!) daca isi pastreaza banii pe o perioada determinata, asemenea unei banci care ofera dobanzi.

Pe masura ce copilul tau va creste, poti sa-i introduci si concepte de educatie financiara mai complicate, spre exemplu cum functioneaza un credit, o banca, o organizatie nonprofit si asa mai departe.

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *