Homeschooling – moft sau necesitate?

Daca in Occident fenomenul de homeschooling a prins amploare acum mai bine de cativa zeci de ani, in Romania sunt doar aproximativ 200 de familii care au decis sa isi scoleasca acasa copilul. Motivele acestei „reticente” rezida, in primul rand, prin legislatia gri pe care statul roman o ofera: legea interzice familiei sa retraga un minor de la cursurile invatamantului general obligatoriu (Art. 377 aliniatul 1). Romanii au, insa, o portita de scapare: inscrierea copilului la o „scoala-umbrela” din America. Contra unei sume, il va tine pe cel mic sub evidenta lor, fara a se ocupa si de educatia lui propriu-zisa. Totusi, cand este cazul sa luam in considerare si aceasta metoda alternativa de educare? Homeschooling-ul este doar un trend sau merita tot efortul pe care parintii il depun?

Majoritatea parintilor care au preluat aceasta metoda de educatie aduc in discutie mai multe argumente:

  1. Calitatea indoielnica a sistemului scolar romanesc. De la o programa scolara depasita si multe ore petrecute inutil, la lipsa rechizitelor si dezinteresul unor cadre didactice, Romania nu se mandreste cu un sistem educational de top.
  2. Mediile violente si toxice de la scoala: cand propriul copil devine tinta rautatilor si a batjocurii celorlalti incep sa curga mai multe probleme: stima de sine este scazuta dramatic, creste riscul de depresie juvenila si anxietate, elevul tinde sa se izoleze social sau sa dezvolte comportamente dezadaptive precum fumatul sau consumul de alcool.
  3. Copilul este „supradotat”, cu o inteligenta peste medie si isi iroseste potentialul la ore care nu il stimuleaza. Ne mandrim cu atatia premianti la Olimpiade Internationale, insa acestia nu primesc tot sprijinul de care au nevoie la clasa: curriculum scolar nu se adapteaza nevoilor intelectuale crescute, iar scoala ii recompenseaza de putine ori pe acestia.

Desi motivatiile alegerii unui sistem de tipul homeschooling variaza, efortul nu este unul de neglijat: de la costuri ce pot ajunge la zeci de mii de dolari pe an pana la timpul pe care parintii trebuie sa il dedice, alegerea nu este usoara. Contraargumentele sunt socializarea mai redusa cu alti copii, costurile ridicate, nepriceperea parintilor de a preda si alte asemenea. In functie de propria situatie trebuie decis daca homeschooling-ul este potrivit sau nu.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *