Jocul – primul pas spre cunoastere

Jocul, un lucru pe care il putem considera un sinonim al copilariei, nu este doar un mod de a te distra, ci si unul de a descoperi si de a invata lumea inconjuratoare. Activitatea de a se juca este esentiala in dezvoltarea copilului, de aceea trebuie sa fie nelipsita din viata sa.

S-au identificat functii ale jocului. Cea mai importanta este cea formativ-educativa, care-l ajuta pe copil sa invete ceea ce se afla in jurul sau. Urmeaza cea de echilibru si tonifiere, care accentueaza ideea ca jocul satisface nevoia de miscare a copilului, iar ultima este cea psihoterapeutica, lucru care demonstreaza ca jocul dezvolta copilul la nivel psihologic.

Jocul prezinta mai multe forme, dependente de varsta copilului:

  • Primul an de viata – in aceasta perioada, jocul are trei forme, care-l ajuta pe copil sa se descopere pe sine, in primul rand, apoi lumea din jurul sau. Cele trei forme sunt: joc de miscare, de manipulare a obiectelor si de vocalizare. Astfel, bebelusul isi descopera propriul corpusor, descopera diferite obiecte de langa el si invata formele lor, apoi isi identifica propria voce, dar si a parintilor.
  • Intre 1 si 3 ani – forma jocului de manipulare a obiectelor se intensifica, dar are noi semnificatii. Copilul incepe sa deosebeasca obiectele, sa isi aleaga jucariile preferate si sa se plictiseasca de altele, ignorandu-le. Aceasta varsta se caracterizeaza prin interactivitate, copilul jucandu-se din ce in ce mai mult cu parintele.
  • Intre 3 si 7 ani – Jocul capata o complexitate, aceasta perioada fiind considerata „perioada de aur”. Copilul invata din joc si imita in activitatile sale comportamentul adultilor din jurul sau, la care adauga lucruri din imaginatia sa. Incet, incet, jocul prezinta o valoare didactica, acesta reprezentand in cele din urma o metoda de instruire si educare.

Dintre beneficiile pe care le aduce jocul in viata copilului, enumeram:

  • Dezvoltarea intelectuala;
  • Modelarea inteligentei;
  • Dezvoltarea vocabularului;
  • Dezvoltarea imaginatiei si a inteligentei sociale;
  • Dezvoltarea fizicului;
  • Inclinatia spre invatare.

Pentru o dezvoltare armonioasa a copilului, pe toate planurile, jocul trebuie sa fie prezent in activitatile zilnice ale sale. O importanta sporita o are prezenta parintilor in jocurile micutului, dar si a altor copii cu varsta apropiata de a lui.

Your email address will not be published. Required fields are marked *