Neadaptarea copiilor la scoala

Neadaptarea copiilor la scoala dupa trecerea unei perioade de timp poate pune multe semne de intrebare parintilor.

Raspunsuri la toate intrebarile care pot macina o familie intreaga, dar si rezolvarea lor le poti afla in randurile de mai jos astfel incat copilul tau sa poata trece peste etapa adaptarii la viata de scolar.

Este normal ca atunci cand intervine o schimbare de mediu in viata unui om sa apara automat si o schimbare de comportament, dar exista si cazuri in care inadaptabilitatea la un nou program sa intervina ca urmare a diversilor factori, iar aceasta neadaptare sa se manifeste diferit in functie de varsta copilului.

Daca un prescolar isi va manifesta refuzul de a merge la gradinita prin plansete si crize de furie, un copil care merge la scoala si este antrenat deja, cel mai probabil va incerca sa saboteze activitatea scolara prin minciuni, refuzul de a se trezi, refuzul de a-si face temele sau printr-un comportament neadecvat fata de colegii si profesorii de la scoala.

Alti factori de inadaptare la scoala mai pot fi neintelegerile intre colegii de clasa, profesorii severi, un educator care a nedreptatit un elev sau presiunea grupului.

De asemenea, copiii pot deveni neatenti la scoala datorita sarcinii de lucru pe care o au. La fel cum adultii au activitati preferate si activitati pe care le fac din obligatie, tot asa si copiii pot fi complet entuziasmati intr-o activitate, si complet neatenti sau dezinteresati in alta situatie.

Cele mai frecvente situatii in care copiii sunt neatenti sunt acelea in care copilul nu prezinta niciun interes pentru acea activitate, acelea care sunt prea solicitante pentru un copil, activitatile care sunt prea facile si monotone sau activitatile in care copilul este inconjurat de stimuli distractori si nu se mai poate concentra la activitatea lui.

Indiferent care este motivul neadaptarii copilului la scoala, primul pas in rezolvarea problemei este acela de a vorbi deschis cu el si incercarea gasirii unei solutii impreuna pentru problema care il macina.

Daca trece o perioada de timp si copilul persista in intampinarea problemelor la scoala, nu trebuie luata o decizie pripita si radicala cum ar fi mutarea copilului in alta clasa sau la alta scoala inainte de a avea o discutie cu profesorul. Impreuna cu acesta se poate gasi o solutie sau o metoda si in functie de varsta si problematica cazului.

Asadar, daca copilul prezinta simptome de neadaptare la scoala trebuie evitata alarmarea. Alege rezolvarea problemelor cu multa rabdare, deoarece acestea pot reprezenta doar o faza sau etapa peste care copilul va trece in scurt timp.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *