Personalitatea copilului mic – Tipologii

personalitatea-copilului-mic

Personalitatea copilului mic joaca un rol important in modul in care acesta se formeaza ca individ, reactioneaza si se comporta in societate. Cu cat parintii isi vor cunoaste mai bine copilul, cu atat nevoile sale vor fi satisfacute, iar sansele sa devina un adult responsabil vor creste. Felul in care se formeaza acesta va depinde, asadar, de relatia pe care o are copilul cu familia sa, dar si de mediul in care se dezvolta. 

Copilul sensibil  – Sensibil la stimuli din mediul exterior, se simte coplesit daca este expus la sunete si mirosuri puternice, la persoane straine sau activitati solicitante. Copilul sensibil trebuie in permanenta incurajat de catre parinti si implicat in activitati noi, expus la sunete si arome, dar sa i se respecte limitele si sa nu fie expus unor situatii neplacute si bruste. 

Copilul linistit – Este un copil fericit in lumea lui, prefera sa se joace singur si accepta situatiile asa cum sunt ele, este calm si poate trece prin orice activitati si programe solicitante. Pentru a se dezvolta armonios, are nevoie de o rutina in care parintii sa-l implice in cat mai multe activitati. II face bine sa interactioneze cu alti oameni si sa fie stimulat spre joaca, lucru in echipa si iesiri in natura. 

Copilul activ – Este neastamparat, refuza sa mearga la culcare , este matinal, prefera sa se implice in activitati diverse si sa se joace cat mai mult. Se plictiseste repede de jucarii, adora sa exploreze si este mereu curios. Parintii trebuie sa-l implice in activitati alaturi de alti copii pentru a-i dezvolta latura sociala. Copilul activ trebuie scos cat mai des in societate, luat in vizite si la cumparaturi sau in calatorii. Cu toate acestea, este si mai expus la riscuri fata de alti copii. De aceea, este bine ca parintii sa adopte masuri de precautie in ceea ce priveste siguranta sa: acoperirea prizelor, securizarea rafturilor, izolarea substantelor chimice etc. Chiar daca temperamentul sau este cel mai placut dintre toate, copilul activ are nevoie de echilibru si organizare in viata sa. Parintii trebuie sa-l ajute sa-si dezvolte atat latura sociala, cat si cea intelectuala, iar la sfarsitul zilei sa i se ofere un moment de liniste si relaxare. 

Copilul agitat – Este vesnic nemultumit, plange si se smiorcaie la masa sau daca este trimis la culcare. Accepta cu greu alimente, situatii sau oameni noi. Copilul agitat nu va ezita sa planga in public sau sa respinga oamenii straini. Pentru a fi potolit, trebuie ca parintii sa-i stabileasca un program zilnic bine organizat si sa-l ajute sa-si imbunatateasca abilitatile sociale si cognitive. Expunerea la experiente noi si rabdarea vor fi cheia sucesului. 

Your email address will not be published. Required fields are marked *