Presiunea concursurilor scolare

Presiunea concursurilor scolare: putini sunt parintii care nu vor sa se mandreasca cu rezultatele copiilor lor. De multe ori, vedem in propriul copil o continuare a noastra si vedem, in consecinta, in succesul lor o parte din stima noastra. Reusitele lor devin succesul nostru, un lucru cu care ne mandrim pe la toata lumea.

In acest context, multi parinti tind sa insiste foarte mult ca copiii lor sa participe la toate concursurile scolare posibile, fara sa tina cont de interesul lor pentru acestea. Astfel, se poate ajunge la situatia in care elevul de scoala generala, pe langa orele de scoala si multe teme, sa mai fie nevoit sa se pregateasca suplimentar si pentru aceste concursuri, fapt ce le poate supraincarca enorm volumul de munca.

Un copil supus unor astfel de conditii se va simti continuu presat de timp, nu se va putea bucura cum trebuie de copilarie, perioada in care ar trebui sa aiba timp si sa iasa sa se joace afara si sa perceapa viata drept lejera. Altfel spus, copiii nu ar trebui fortati sa se maturizeze timpuriu, datorita unor astfel de presiuni, deoarece asta le poate dauna ulterior foarte mult pe termen lung. Mai mult, se intampla deseori ca olimpiadele si concursurile scolare sa se desfasoare in perioade apropiate. In asemenea conditii, un copil nu poate decat sa se simta si mai stresat decat este deja.

Desigur, asta nu inseamna ca concursurile scolare sunt ceva rau in sine. Intr-o masura moderata, ele ii pot creste de fapt stima de sine copilului, il pot motiva sa invete mai mult si pot reprezenta chiar si o forma de distractie, in special daca vorbim de anumite concursuri. Solutia este insa verificarea orelor de timp liber pe care copilul le are saptamanal, astfel incat acestea sa nu fie prea putine si ca participarea la concursuri sa nu devina o povara prea mare.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *