Primul telefon – la ce varsta?

Primul-telefon-la-ce-varsta

Primul telefon – la ce varsta?

Problema utilizarii tehnologiei de catre copii devine din ce in ce mai relevanta pe masura ce tot mai multi parinti observa ca cei mici nu se mai pot dezlipi de telefoane inca din primii ani de viata.Motivul pentru care aceste mijloace tehnologice au ajuns sa joace un rol atat de important este legat de faptul ca parintii au ajuns sa fie atat de ocupati, incat tableta sau telefonul inteligent au ajuns cheia unei solutii rapide pentru a ii face pe copii sa stea linistiti si cuminti. Astfel, parintii obositi, proaspat intorsi de la serviciu, pot beneficia de niste clipe de liniste, in timp ce copiii lor, in loc sa le stea pe cap, stau vrajiti de ecranul multicolor.

Dar sunt aceste tehnologii cu totul benefice? Exista studii care spun ca, in absenta unei rationari a utilizarii, ele pot fi si foarte daunatoare. Printre aceste dezavantaje se numara faptul ca timpul petrecut in fata ecranului ii distrage pe copii de la activitatile in aer liber si de la interactiunea sociala, ceea ce duce la o scadere a empatiei si la o inhibare a simtului de constienta de sine. Mai mult, inteligenta sociala si emotionala pot avea la randul lor de suferit de pe urma acestei interactiuni nocive.

Pe de alta parte, studiile indica si un numar de avantaje ale utilizarii tabletei si telefonului inteligent. Astfel, ei pot invata mai repede, devin foarte lesne adaptati la tehnologie, o abilitate aflata intr-o continua crestere, si devin mai curiosi.

Pentru a limita dezavantajele si a maximiza avantajele, exista, totusi, o serie de pasi care trebuie luati. In primul rand, daca se ia in considerare utilizarea unui telefon sau a unei tablete de catre un copil intre varsta de 0 si 3 ani, aceasta trebuie sa fie strict limitata si sa nu depaseasca sub nicio forma durata de 2 ore pe zi, astfel incat copilul sa aiba suficient timp sa interactioneze si cu realitatea fizica. Mai mult, orice varsta ar avea copilul, se recomanda ca interactiunea cu tehnologia sa se desfasoare sub o stricta supraveghere, aplicatiile utilizate sa aiba mereu un rol educational, parintii sa pune intrebari si sa interactioneze cu copiii, iar acestia sa nu fie lasati sub nicio forma in fata ecranului in timp ce stau afara.

Your email address will not be published. Required fields are marked *