Rolul povestilor in educatia copiilor

Rolul povestilor in educatia copiilor este unul foarte important, asa cum stiu toti parintii si dascalii. Acestea impreuna cu desenul reprezinta principalele mijloace de exprimare a vietii afective a copiilor, o intarire a relatiei cu parintii, dar si un stimul pentru creativitate.

Povestile ii ajuta sa patrunda intr-un univers fantastic, plin de mistere si distractii, iar personajele din basme ii insotesc in anii copilariei si le ofera modele pe care sa le urmeze in viata adulta.

Unul dintre cele mai importante roluri ale povestilor la bebelusi este ca ii ajuta sa isi dezvolte mai repede limbajul. Parintii care citesc povesti copiilor reprezinta pentru ei un factor cheie in educatia si dezvoltarea psiho-sociala a acestora, deoarece un copil acorda o atentie deosebita si asculta ritmul vocii cu mult timp inainte ca acesta sa mearga sau sa vorbeasca.

Povestile de asemenea consolideaza legatura dintre copil si parinte prin implicarea ambelor parti intr-o activitate care ii reuneste prin comportamente si trairi afective si care poate deveni un ritual al familiei.

Multe dintre povestile pentru copii semnaleaza lupta dintre bine si rau, pun accent pe principalele tipologii comportamentale si arata modul in care anumite situatii care se intampla si in viata reala isi pot gasi rezolvarea. Astfel, copilul poate invata strategiile de viata fara a fi nevoit sa treaca printr-o experienta negativa.

Majoritatea povestilor au o morala la sfarsit de care se pot folosi parintii pentru a-si educa copiii corect, acestea mai pot reprezenta si un instrument de succes deoarece le raspund copiilor la cele mai inconfortabile intrebari despre moarte, furie, iubire, fara ca parintii sa mai fie nevoiti sa intervina.

Dezvoltarea si imbogatirea imaginatiei, combaterea stresului, exprimarea propriilor sentimente si emotii, dezvoltarea increderii in fortele proprii si momentele de relaxare sunt doar cateva dintre beneficiile de care se vor bucura copiii in urma povestilor.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *