Sfaturi pentru un copil neascultator

Sfaturi-de-la-psihologi-pentru-a-intelege-mai-bine-un-copil

Ai un copil neascultator si ti-ar prinde bine cateva sfaturi de la specialisti in comportamentul celor mici? Daca raspunsul este pozitiv, inseamna ca te incadrezi in marea parte a parintilor, caci aproape fiecare adult s-a confrunt cu un copil neascultator macar o data in viata. De cele mai multe, comportamentul unui astfel de copil poate sa te faca irascibil, sa te enerveze sau sa te faca sa crezi ca nu mai ai ce face. Pentru a face fata cu brio. iti oferim cateva sfaturi pentru un copil neascultator:

  1. In loc sa il pedepsesti pe termen lung, spre exemplu sa interzici accesul la gadgeturi o saptamana, impune o pedeapsa scurta, dar imediata. Consecintele actiunilor nepotrivite vor fi mai bine evidentiate.
  2. Nu uita ca cei mici vor atentia parintilor, insa de multe ori aceasta atentie vine sub forma de strigate si dojeniri. De aceea, ai grija sa ii acorzi atentie in fiecare zi intr-un mod pozitiv. Spre exemplu, poti incerca sa ii spui ce comportament a fost laudabil timp de 10 minute pe zi. Accentueaza calitatile copilului si spune-i ca un comportament frumos ii va aduce mai multe beneficii decat unul neascultator.
  3. Consecventa, consecventa si iar consecventa! Daca un copil vede ca poate scapa o singura data daca implora sau tipa, atunci va incerca pe viitor sa scape de ce ii spui tu. Desi initial poate parea obositor sa fii consecvent, aceasta metoda va da roade in timp.
  4. Lasa-ti copilul sa aleaga! Fa-l sa se simta macar putin independent. Deseori se intampla sa avem de a face cu un copil cu o vointa puternica, incapatanat, care face numai ce vrea si nu asculta de parintii, chiar daca acestia ii vor binele. Poti sa transformi indemnurile pe care i le adresezi in intrebari cu variante. Spre exemplu, nu ii spune „E timpul sa mananci de seara” sau „Vrei sa mananci de seara?”, ci „Pentru seara preferi X sau Y?” sau „In 30 de minute este timpul pentru culcare, vrei sa iti citesc o poveste sau sa colorezi o carte?”.

Nu uita ca a te ocupa cu un copil neascultator nu este o sarcina usoara. Necesita timp, efort, energie in fiecare zi, insa eforturile se vor vedea in timp.

Your email address will not be published. Required fields are marked *