A avea copii este una dintre marile binecuvantari ale vietii, asta nimeni nu poate nega. Cei mici ne insenineaza ziua, ne aduc o parte speciala si capata o semnificatie aparte, pe care nu am intuit-o pana cand nu am devenit parinti. Ei au nevoie de toata atentia noastra in primii ani de viata, ne ocupam de partea financiara, le oferim dragoste si timp. Totul pentru ei. Cand este, insa, prea mult? Cand trecem de la dorinta de a le oferi totul la a ne neglija pe noi insine? Citeste mai mult “Cat ne sacrificam pentru copii?”

A fi parinte nu vine automat cu un manual despre copii universal, astfel ca exista numeroase abordari in ceea ce priveste parentingul si interactiunea cu cei mici. Parintii nu sunt niste oameni perfecti, astfel ca momentele in care iti doresti sa fi facut ceva diferit sunt de inteles. Alaturi de tine stau si alti atatia parinti, care pot invata din cele mai comune greseli de parenting in ziua de astazi: Citeste mai mult “Cele mai comune greseli de parenting”

Cand problemele apar si nu mai dispar, parintii sunt deseori pusi intr-o situatie dificila: noi ce facem? Stam impreuna de dragul copilului sau o luam fiecare pe cai diferite? Plecam, dar ne mai vedem din cand in cand pentru binele copilului? Daca avem mai multi copii, ii separam sau cum ii lasam impreuna? In unele dintre aceste cazuri, sotii recurg la divort, iar misiunea cea grea de abia acum incepe: cresterea si educarea unui copil cu parinti divortati. Cum ii spunem, insa, celui mic despre divort? Cum ne asiguram ca nu va ramane cu urme din cauza separarii parintilor? Citeste mai mult “Cand tati pleaca – ce ii spunem copilului”

Exista viata dupa copii? Poate ca nu te-ai gandit la asta cand ai ramas insarcinata. Poate nici imediat ce ai nascut. Cel mic are nevoie de toata atentia ta. Toate resursele se duc spre noua ta minune. Iubirea si grija sunt bine directionate. Dar, la un moment dat, apare inevitabil o intrebare – ce ramane cu noi doi? Ne mai cunoastem doar in calitate de parinti ai unui copil sau chiar doi, nu si in calitate de sot si sotie. Citeste mai mult “Exista viata dupa copii?”

Mutarea in alta tara nu este, fireste, o decizie usoara. Presupune multa analiza, sa iei in considerare toate persoanele afectate, multe calcule de ordin financiar si observarea tarii in care exista posibilitatea de a te muta. De cele mai multe ori, o astfel de alegere presupune automat si indepartarea de familie, de prieteni sau de alti cunoscuti si inceperea unor noi relatii. In calcul intra si copilul sau copiii familiei, care au nevoie de sprijin suplimentar pentru acomodarea intr-o noua tara. Citeste mai mult “Mutarea in alta tara: cum il acomodam pe cel mic?”

In 2017, Finlanda uimea lumea intreaga cu rezultatele unui nou studiu: tatii finlandezi petrec, zilnic, mai mult timp cu copiii scolari decat mamele lor. Promovand egalitatea dintre sexe si concendiu paternal platit, aceasta tara nordica pune accent pe necesitatea implicarii ambilor parinti in cresterea copilului. Fiind a doua tara care a acordat femeilor dreptul de a votat, Finlanda face progrese si in ceea ce priveste drepturile tatilor. Citeste mai mult “De ce tatii finlandezi stau mai mult cu copiii decat mamele?”