Infectia-Covid-19-in-sarcina

(Aproape) tot ce stim pana acum despre infectia COVID-19 in sarcina si transmiterea virusului de la mama la fat

Desi am aflat multe lucruri despre cum se transmite coronavirusul SARS-CoV-2, au ramas cateva nelamuriri care ii nelinistesc pe viitorii parinti, legat de transmiterea virusului de la mama la fat.

Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari referitoare la infectia COVID-19 in sarcina:

  1. Sunt femeile insarcinate mai expuse infectiei cu coronavirus sau riscul de mortalitate este mai mare in comparatie cu populatia generala?

In rapoartele stiintifice publicate pana acum de catre CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA), nu exista informatii clare referitoare la predispozitia gravidelor in a contracta virusul, insa stim cu totii ca din cauza modificarilor fiziologice si imunologice, pe perioada sarcinii, femeile devin mai sensibile la infectiile respiratorii in raport cu restul populatiei.

2. Infectia cu COVID-19 in sarcina creste riscul complicatiilor?

Rapoartele stiintifice nu au relevat inca acest lucru, dar febra inalta in primul trimestru de sarcina poate determina anumite malformatii congenitale.

3. Exista riscul ca virusul SARS-CoV-2 sa fie transmis de la mama la fat?

Potrivit unui studiu efectuat in Wuhan, China, pe un esantion de 9 femei gravide diagnosticate cu COVID-19, nu au fost observate manifestari ale unor reactii severe la nou-nascuti sau sa se fi transmis virusul de la mama la fat.

Virusul SARS-CoV-2  se transmite in principal prin contact direct cu o persoana infectata prin intermediul particulelor din stranut, tuse etc. Totusi, nu se poate afirma cu certitudine faptul ca o femeie insarcinata si diagnosticata cu COVID-19 nu poate transmite virusul la fat (transmitere pe cale verticala, inainte, in timpul sau dupa nastere). Cazurile in care femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19 nu sunt insa numeroase, dar, dintre cele prezente de pana acum, rezultatele au confirmat faptul ca niciun nou-nascut nu a fost testat pozitiv la virusul SARS-CoV-2  si de asemenea, nu a fost depistat in lichidul amniotic sau laptele matern.

 

„Este o fata!”  Care sunt primele gânduri care ți-au venit în minte când ai auzit asta? Bucurie, fericire, teamă, neliniște sau poate îngrijorare. Nu stii cum te va schimba aceasta fiinta, cum trebuie sa te porti. Te gandesti la nedreptatile vietii de care trebuie sa o feresti – este de datoria ta, ca tata, sa veghezi asupra ei. Sa o protejezi si sa te asiguri ca nu va avea parte de nicio greutate. Citeste mai mult “Tata de fata – provocari si impliniri”

Aprecierea-intre-soti-intre-necesitate-si-uitare

Aprecierea intre soti, intre necesitate si uitare

Cat de necesara este aprecierea intre soti? De multe ori uitata in stresul vietii sau in grija purtata copiilor, aprecierea este considerata mai degraba o caracteristica de la inceputul vietii de cuplu. Totusi, aceasta nu ar trebui sa dispara odata cu timpul, deoarece va poate intari relatia si va poate asigura o convietuire armonioasa in ciuda anilor care trec. Citeste mai mult “Aprecierea intre soti, intre necesitate si uitare”

”Nu ma angajeaza nimeni pe motiv ca sunt mama”, ti-ai spus-o, cu siguranta si tu, cel putin o data in viata. Poate ca ti s-a intamplat urmatorul scenariu: iti cauti loc de munca dupa nasterea copilului. Iti depui CV-ul, mergi la interviuri, pari o candidata ideala, insa se ajunge la subiectul familie si copii, iar dupa nu mai primesti nicio oferta de angajare. Este vina ta? A angajatorului? Citeste mai mult “Nu ma angajeaza nimeni pe motiv ca sunt mama”

Compromisurile financiare pentru copii – 3 greseli pe care le faci

Cand te gandesti la nasterea unui copil, automat iei in calcul aspectul financiar pe care il presupune, cu toate compromisurile necesare cresterii lui. Inca de dinainte de a se naste, cheltui bani pentru vizite la medic si alte lucruri care ii trebuie, iar lista se mareste odata cu cresterea lui. Totusi, pentru a te asigura ca nu faci prea multe compromisuri financiare pentru copii, tine cont de cateva greseli pe care parintii au tendinta de a le face: Citeste mai mult “Compromisurile financiare pentru copii – 3 greseli pe care le faci”