Cand tati pleaca, ce ii spunem copilului?

Cand problemele apar si nu mai dispar, parintii sunt deseori pusi intr-o situatie dificila: noi ce facem? Stam impreuna de dragul copilului sau o luam fiecare pe cai diferite? Plecam, dar ne mai vedem din cand in cand pentru binele copilului? Daca avem mai multi copii, ii separam sau cum ii lasam impreuna? In unele dintre aceste cazuri, sotii recurg la divort, iar misiunea cea grea de abia acum incepe: cresterea si educarea unui copil cu parinti divortati. Cum ii spunem, insa, celui mic despre divort? Cum ne asiguram ca nu va ramane cu urme din cauza separarii parintilor?

In primul rand, trebuie sa luam in considerare varsta copilului – vorbim despre unul mic, pana in sase ani, sau ne referim la un preadolescent de pana in 12-13 ani? Avem deja un adolescent aflat intr-o perioada de cautare si redescoperire? In cazul celor mai mari, putem folosi cu grija cuvantul divort, deoarece stiu deja ce presupune o despartire a parintilor. De multe ori, copiii mai mari „simt” cand lucrurile nu stau tocmai ideal si isi dau seama din timp de posibilitatea unui divort. Daca vorbim, insa, de un copil mai mic, de varsta scolara, s-ar putea ca acesta sa nu inteleaga prea bine ce se va intampla. Sau, din contra, sa para ca intelege initial ce se va intampla, dar sa nu constientizeze separarea parintilor decat in momentul in care aceasta se realizeaza efectiv. Si atunci sa vezi intrebari si nelinisti!

Pentru a evita de la inceput cat mai multe din posibilele suparari ale copilului, explica-i din start ce va insemna un divort pentru voi: cat va sta cu tati, cat cu mami, unde se vor petrece intalnirile. Spune-i ca totul este spre binele si armonia voastra. Asigura-l ca va putea petrece in continuare timp liber impreuna cu familia din partea tatalui, daca isi doreste acest lucru. In functie de situatie, poate merge de doua ori pe an in vacanta sa se distreze. Mai mult, faptul ca parintii se despart nu inseamna ca se despart si de el, ci doar ca vor suferi modificari in relatiile familiale.

Un gand adesea pe care il au copiii ai caror parinti divorteaza este ca ei reprezinta motivul adevarat al separarii dintre mami si tati. Nimic mai fals, asigura-l constant ca nu a facut nimic rau si ca nu este vina lui pentru cele intamplate. In masura varstei, explica-i in linii mari motivele pentru care urmeaza aceasta separare.

Your email address will not be published. Required fields are marked *