Cat ne sacrificam pentru copii?

A avea copii este una dintre marile binecuvantari ale vietii, asta nimeni nu poate nega. Cei mici ne insenineaza ziua, ne aduc o parte speciala si capata o semnificatie aparte, pe care nu am intuit-o pana cand nu am devenit parinti. Ei au nevoie de toata atentia noastra in primii ani de viata, ne ocupam de partea financiara, le oferim dragoste si timp. Totul pentru ei. Cand este, insa, prea mult? Cand trecem de la dorinta de a le oferi totul la a ne neglija pe noi insine?

Oricine ar spune ca este greu de zis. Vedem deseori parinti prea protectori chiar si cu tinerii adulti, pe de alta parinte exista numerosi parinti neglijenti care prefera sa aiba grija de propria persoana decat de copil. A gasi un echilibru este, de multe ori, un lucru aproape imposibil care este facut „de maine”. Viata intima de cuplu trece prin schimbari majore dupa nasterea unui copil, ocupatiile de dinainte de bebe parca nu isi mai gasesc loc in agenda noastra incarcata, iar vechile prietenii dispar treptat treptat. Iti suna cunoscut scenariul?

Daca da, atunci incearca sa gasesti un echilibru intre nevoile copilului si nevoile tale, chiar daca ti se pare ca ultimele nu mai exista. Nimic mai gresit! Un vechi proverb spune ca este nevoie de un sat sa cresti un copil. In comunitate, toata lumea are grija de copil si nicio mama nu este prea extenuata pentru a se mai ocupa de sine. Cere ajutorul celor din jur si vei descoperi cate persoane te vor ajuta cu bucurie. Bunicii abia asteapta nepotelul sa il rasfete, poate prietenii aceia care se gandesc daca este momentul potrivit pentru un copil au nevoie sa vada pe piele lor ce inseamna, poate o prietena sau o dadaca iti poate oferi cateva ore pentru tine. Organizeaza-ti timpul astfel incat sa iti strecori in agenda un moment pentru tine, pentru hobby-urile tale – o carte noua, o baie cu multa spuma, un rasfat la coafor sau spa. Nu uita nici de viata de cuplu, o intalnire de trei ore pe saptamana va face minuni

Your email address will not be published. Required fields are marked *