Ce trebuie sa stii despre adoptia unui copil

Adoptia unui copil este o optiune pentru multe cupluri care, din nefericire, se confrunta cu un diagnostic de infertilitate dar si pentru cupluri si persoane care doresc sa ofere o sansa unui copil abandonat.

O familie trebuie sa fie constienta si pregatita atunci cand doreste sa faca acest pas deoarece, pe langa decizia afectiva, trebuie sa ia in vedere si faptul ca este un proces lung care poate implica atat elemente obiective cat si subiective.

Primul pas pe care o familie trebuie sa il faca atunci cand ia aceasta hotarare este acela de a merge la Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului pentru a sta de vorba cu asistentul social din cadrul acestui serviciu care se ocupa de evaluarea familiilor adoptive.

Dupa completarea dosarului care contine destul de multe cereri si declaratii, urmeaza evaluarea care poate dura pana la 120 zile de la data depunerii cererii si in urma careia se va elibera un atestat care denota faptul ca familia este apta pentru a infia un copil, valabil pe o perioada de un an de zile.

In urma acestei atestari urmeaza o perioada de asteptare, plina de teama, emotie si curiozitate in care Directia are sarcina de a identifica un copil potrivit pentru familie.

Intalnirea cu copilul, petrecerea timpului impreuna cu cel mic si incredintarea acestuia pentru o periada de 90 zile sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii parcurga familia adoptiva.

Intr-un final, daca exista o compatibilitate intre micut si familie, tribunalul va incredinta adoptia, urmand o periada de doi ani in care asistetii sociali vor face vizite o data la 3 luni pentru a observa cum decurg lucrurile.

Your email address will not be published. Required fields are marked *