Cele mai comune greseli de parenting

A fi parinte nu vine automat cu un manual despre copii universal, astfel ca exista numeroase abordari in ceea ce priveste parentingul si interactiunea cu cei mici. Parintii nu sunt niste oameni perfecti, astfel ca momentele in care iti doresti sa fi facut ceva diferit sunt de inteles. Alaturi de tine stau si alti atatia parinti, care pot invata din cele mai comune greseli de parenting in ziua de astazi:

  1. Asculti prea mult de sfatul altor persoane si nu ai incredere in instinctul de parinte.

Stim cu totii cat de greu este sa fii parinte, sa te confrunti zilnic cu dileme si probleme si uneori iti doresti un sfat. Nu uita insa ca nimeni nu stie mai bine decat tine de ce are nevoie copilul tau, doar tu il cunosti din toate perspectivele si ai idee despre cum e el ca om intreg. Informeaza-te cat poti din carti, de pe internet, asculta sfatul si parerea celorlalti, dar asculta in primul ranad de instinctul tau de parinte!

  1. Iti supra-protejezi copilul.

Lumea de afara e una grea, cu multe probleme si lucruri neplacute, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il feresti la infinit de ce se intampla afara si sa-l tii intr-o bula de cristal. Va ajunge un copil anxios, speriat de orice lucru mai dificil in viata. Invata-l sa fie independent si sa se descurce in viata invatand din propriile greseli. Nu face totul pentru copilul tau, ci lasa-l sa se descurce si singur – aici vorbim de mancat singur, facut curatenie in camera lui si asa mai departe.

  1. Tipi si/sau recurgi la violenta fizica.

Contrar vechii zicale romanesti, bataia nu e rupta din Rai, iar pedepsele pentru abuzul fizic asupra minorilor sunt reale. Nu mai vorbim aici de daunele emotionale pe care le-ai produce copilului tau si la traumele care l-ar urma toata viata. Daca stii ca ai tendinte spre violenta fizica sau verbala, gandeste-te la vizita unui specialist pentru a rezolva aceasta problema.

  1. Ai asteptari prea mari.

Note de noua si zece, concursuri scolare, olimpiade la cat mai multe materii, activitati afterschool, un instrument muzical, minim un sport de doua ori pe saptamana, o limba straina – iti suna cunoscut? Daca da, avem un singur sfat: moderatia e cheia in toate! Un copil nu trebuie sa exceleze la toate lucru de pe lume, iar asteptarile prea mult duc la dezamagire din partea ta si la stres si anxietate din partea lui. Bucurati-va de o plimbare in parc relaxata, de un sport facut din placere si nu din dorinta de a castiga, de o vioara cantata cu drag si fara presiunea excelentei.

  1. Prea mult timp cu tehnologia

E tare comod sa avem parte de un moment cu noi insine in timp ce ii dam de lucru copilului, cel mai adesea cu telefonul sau vreo tableta plina de jocuri. Oricat de mult ne-ar solicita cei mici, tehnologia nu trebuie folosita in exces. Pe langa pericolele ridicate de internet, ochii copilului se strica in timp cu prea mult stat in fata tehnologiei. Adaugam aici si eventualele probleme de anxietate si dezvoltare personala si avem reteta perfecta pentru un dezastru cauzat de prea mult timp petrecut cu telefonul in mana.

Your email address will not be published. Required fields are marked *