De ce tatii finlandezi stau mai mult cu copiii decat mamele?

In 2017, Finlanda uimea lumea intreaga cu rezultatele unui nou studiu: tatii finlandezi petrec, zilnic, mai mult timp cu copiii scolari decat mamele lor. Promovand egalitatea dintre sexe si concendiu paternal platit, aceasta tara nordica pune accent pe necesitatea implicarii ambilor parinti in cresterea copilului. Fiind a doua tara care a acordat femeilor dreptul de a votat, Finlanda face progrese si in ceea ce priveste drepturile tatilor.

Tatii finlandezi primesc 9 saptamani de concediu platit cu 70% din salariul avut odata cu nasterea copilului. Dupa terminarea perioadei de concediu platit, unul dintre parinti are dreptul de a sta acasa cu cel mic pana la implinirea varstei de 3 ani si primeste 450 de euro pe luna. De asemenea, situatia sociala permite tatilor sa petreaca mai mult timp cu copilul: oamenii privesc aceasta situatie cu intelegere si empatie, nu ii riducularizeaza si nici nu ii iau in deradere pe barbatii care aleg aceasta cale.

Mai mult decat atat, statul se implica activ in cresterea natalitatii: costurile unui nasteri la spital sunt acoperite aproape in totalitate, fiecare familie primeste un trusou cu lucruri esentiale nou-nascutului, iar optiunile de cresa sunt numeroase. Campania „It’s Daddy Time!” ce promoveaza importanta tatilor a prins amploare in Finlanda, iar Ministrul Annika Saarikko accentueaza ca este vorba, in primul rand, de dreptul copilului de a sta cu ambii parinti. Implicarea acestora este la baza cresterii armonioase a celui mic, care se va dezvolta intr-un mediu sanatos.

Astfel, Finlanda a reusit in ultimii ani sa faca progrese uimitoare in privinta cresterii copilului printr-o implicare activa a statului, dar si prin sprijin financiar si campanii publice. Rezultatele se vor vedea in cativa zeci de ani, insa situatia actuala para promitatoare.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *