Despre sacrificiile unui parinte

Mai-intai-jobul-si-apoi-copilul

A fi parinte este, probabil, una dintre cele mai nobile meserii din lume. Aproape toti parintii sunt dispusi sa faca tot ce este posibil pentru ca micutul lui sa aiba tot ce e mai bun.

            Astazi, desi ne aflam intr-o era digitalizata si plina de workaholics, multe femei si chiar si barbati renunta la serviciu in favoarea cresterii copilului. Unele persoane considera asta un sacrificiu, pe cand altii il vad ca pe o actiune fireasca si o manifestare a dragostei fata de copil. Linia dintre sacrificiu si dragoste este, insa, una fina. Care sunt cele mai des intalnite sacrificii pe care le fac pentru bunastarea copilului?

Parintii renunta la iesitul in oras. Cel putin o perioada, toata atentia se focalizeaza asupra bebelusului, iar iesirile la shopping sau mersul la bar cu baietii se muta pe un plan secund. Din cauza iesirilor rare si cercul de prieteni are de suferit, caci este greu de mentinut o relatie de prietenie cu cineva care nu intelege cum este sa fii in permanenta cu gandul la un copil. De obicei, parintii au tendinta de a isi petrece timpul cu alti parinti, care ii inteleg problemele si viata de zi cu zi.

Concediile romantice in doi dispar si ele odata cu aparitia unui copil, fiind inlocuite cu destinatii care sunt child friendly si, de preferat, cat mai aproape de casa, pentru a nu expune copilul la ore multe petrecute prin aeroporturi sau la mancaruri exotice care ar putea sa nu ii faca bine. Nu mai poti alege orice hotel, trebuie verificat inainte daca au si facilitati pentru cei mici, daca zona respectiva este potrivita unei familii sau, din contra, unor tineri pusi pe sotii.

Starea materiala are si ea de suferit. Rasfaturile pentru sine si cadourile scumpe sunt inlocuite cu jucarii, scutece, hainute care raman mici dupa doua purtari, activitati extrascolare sau gradinite scumpe. A creste un copil presupune multa cheltuiala, mai multa chiar decat ti-ai putea inchipui!

Si cu toate acestea, parca nimic nu este mai frumos in lume decat dragostea neconditionata oferita unui copil. Dragostea pe care o oferi si pe care o primesti nu se compara cu nicio alta experienta si numai atunci cand devii parinte intelegi pe deplin ce inseamna acest lucru. Zambetul micutului tau merita fiecare banut dat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *