Diferente de parenting intre generatii

Poate ca ai auzit deseori expresia „pe vremea mea…” spusa cu melancolie de cineva mai in varsta, dar te-ai gandit vreodata care sunt diferentele actuale de parenting dintre generatii? Cum se cresc copiii acum si cum generatiile mai vechi o faceau? Iata principalele diferente de parenting intre generatii:

  1. Bataia e rupta din rai vs. disciplina alternativa

Daca acum 20-30 de ani mai niciun copil nu scapa fara putina bataie, lucrurile stau altfel in ziua de astazi, existand un cadru legal care impiedica violenta fizica si verbala asupra copiilor.

  1. Libertate vs clopot de sticla

Generatia copiilor de astazi este numita „fulg de nea”, deoarece sunt protejati, uneori excesiv, de catre parintii lor, speriati de eventualele pericole si greutati pe care le aduce maturizarea. Acum mai multi ani nu se concepea infantilizarea adolescentului si chiar a adultului tanar, ci acestia erau impinsi sa ia propriile alegeri, sa munceasca si sa infrunte lumea.

  1. Tehnologie excesiva vs. joaca in aer liber

A iesi de dimineata pana la inserare afara, in curtea blocului, a sta la discutii sau a petrece timp cu prietenii reprezinta principalele ocupatii ale tinerilor din generatia trecuta. Astazi, la aceeasi varsta, tinerii stau pe telefoane, se uita la seriale sau filme sau se joaca jocuri video. Comunicarea internationala s-a dezvoltat, dar tinerii nu mai vorbesc asa mult cu cei aflati chiar langa ei.

  1. Tati la munca vs. concediul paternal

Daca inainte tatal copilului obisnuia sa se ocupe de munca pentru a aduce painea in casa, in vremea de azi tatal se bucura de concediu pentru a participa activ la primele luni de viata ale copilului si este mai implicat decat odinioara.

  1. Disciplina vs. indulgenta

Acum mai multi ani era obisnuit ca profesorul sa inspire frica elevilor sai, parintii sa fie severi sau chiar duri cu odraslele, iar disciplina in sensul traditional sa fie pretuita. Astazi, copiii se cresc cu mai multa indulgenta si empatie, frica fiind o emotie nedorita de nimeni.

Your email address will not be published. Required fields are marked *