Nu lasa divortul sa-ti afecteze copiii

Divortul ii afecteaza nu doar pe parinti, ci si pe copiii, intr-o masura egala, chiar daca uneori cei mici sunt prinsi in vartejul despartirii, iar adultii nu constientizeaza cat de afectati sunt acestia.

Divortul ii afecteaza nu doar pe parinti, ci si pe copiii, intr-o masura egala, chiar daca uneori cei mici sunt prinsi in vartejul despartirii, iar adultii nu constientizeaza cat de afectati sunt acestia. Divortul este o realitate dura, un proces care are nevoie de timp pentru a se cicatriza, in care copiii pierd stabilitate si prezenta constanta a unui parinte, isi schimba rutina zilnica, la fel cum uneori schimba scoala sau locuinta. In acest carusel de emotii, speram ca sfaturile de mai jos sa-ti fie de ajutor.

Copilul nu este o arma impotriva fostului partener

Sunt multe situatii in care mamele aleg sa-si izoleze copiii de tatal lor. Ca un act defensiv, considera ca “daca nu mai e cu mine, nu mai e nici cu copilul ”. Un copil are nevoie de amandoi parintii, daca tu incerci sa-l izolezi de tatal sau si astfel sa-ti pedepsesti fostul partener, afectezi echilibrul emotional al unui copil lipsit de aparare, obisnuit cu dragostea constanta a doi parinti.

Copilul nu este sprijinul si sfatuitorul tau

Te simti singura, ranita, parasita, chiar daca decizia separarii este a ta sau una comuna. Copilul tau nu are maturitatea emotionala a unui adult, el nu iti poate intelege trairile si, implicit, nu-ti poate da sfaturi.

Copilul nu este un spion

Cand locuieste cu tatal sau, gandeste-te ca e plecat in vacanta. Nu-ti face griji ca se simte mai bine acolo sau ca e mai fericit fara tine. Cand revine langa tine, nu-i pune sute de intrebari despre viata fostului partener, el nu merge la tatal sau pentru a aduna “date”. Fii impacata cu decizia separarii si lasa-l pe cel mic sa se desfasoare in voie cu amandoi parintii.

Copilul are nevoie de tine

Da, in situatia unui divort, mai mult ca niciodata. Pentru ca tu sa fii puternica pentru cel mic, apeleaza la ajutor. Pot fi prieteni apropiati, familia sau o persoana specializata. Discuta despre probleme tale: nu esti singura, gaseste consolare si putere, pentru ca tu, la randul tau, sa fii puternica pentru cel mic.

Intotdeauna exista a doua sansa

Sfarsiturile nu sunt niciodata implacabile, dupa orice sfarsit urmeaza un inceput. Nu e perimat si romanta sa crezi ca exista o a doua sansa, fapt valabil si pentru relatia cu cel mic. Daca ai avut, in timpul divortului, zile mai proaste, in care te-ai indepartat de puiul tau, nu uita ca relatiile se schimba si cu dragoste puteti sterge amintirile neplacute.

Your email address will not be published. Required fields are marked *