Nu ma angajeaza nimeni pe motiv ca sunt mama

”Nu ma angajeaza nimeni pe motiv ca sunt mama”, ti-ai spus-o, cu siguranta si tu, cel putin o data in viata. Poate ca ti s-a intamplat urmatorul scenariu: iti cauti loc de munca dupa nasterea copilului. Iti depui CV-ul, mergi la interviuri, pari o candidata ideala, insa se ajunge la subiectul familie si copii, iar dupa nu mai primesti nicio oferta de angajare. Este vina ta? A angajatorului?

Desi un subiect prea putin discutat, discriminarea mamei este o problema reala cu care se confrunta femeile. Poate ca din perioada in care ai anuntat ca esti gravida ai observat niste schimbari in ceea ce priveste superiorii tai. Poate ca atunci cand te-ai intors din concediul de crestere a copilului, atmosfera s-a schimbat, a devenit mai ostila, iar ceilalti considera ca nu lucrezi la capacitatea maxima. Pot face asta sa te impinga sa demisionezi, deoarece, din punct de vedere legal, nu te pot concedia în primele 6 luni după ce te-ai intors din concediu (conform OG. 111/2010).

In momentul in care esti in concediu de crestere al copilului, angajatorul poate angaja o persoana sa iti tina locul, dar pe o perioada determinata. La data cand revii din concediul de crestere a copilului, angajatul are obligatia de a-ti oferi vechiul loc de munca cu acelasi salariu si aceeasi pozitie.

Si totusi, ce te faci cand esti pusa in situatia de a gasi un nou loc de munca, iar angajatorul se intereseaza de situatia ta familiala? Daca in trecut cei de la Resurse Umane erau directi si te intrebau daca ai de gand sa ramai insarcinata in urmatorii doi ani, in ziua de astazi acestia sunt mai subtili. Te intreaba de partenerul de viata, aspirațiile ce țin de familie, cum îți închipui viața la 30 de ani. Din fericire, intrebari legate de copii, casatorie sau alte asemenea sunt interzise prin lege. In Codul Muncii, titlul I, capitolul 2, art. 5. (2) este precizat ca „orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex (…) sau responsabilitate familiala (…) este interzisa”.

Astfel, daca auzi asemenea intrebari, poti raspunde prin „Consider ca aceste intrebari sunt discriminatorii si nu au o legatura cu capacitatile necesare acestui post”, directionand intrebarile spre capacitatile care ti se vor solicita la acel loc de munca. Abordeaza acest subiect cu diplomatie si tact.

Your email address will not be published. Required fields are marked *